Fokus

U napadu pobunjenika na zatvor u Kongu ubijeno najmanje petoro ljudi, pobeglo 750 zatvorenika

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2022

-

19:07

U napadu pobunjenika na zatvor u Kongu ubijeno najmanje petoro ljudi, pobeglo 750 zatvorenika
U napadu pobunjenika na zatvor u Kongu ubijeno najmanje petoro ljudi, pobeglo 750 zatvorenika - Copyright AP Photo/John Bompengo

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje petoro ljudi, među kojima i dvojica policajaca, ubijeno je u jutrošnjem napadu pobunjenika Savezničkih demokratskih snaga (SDS) na zatvor u gradu Butembou na severoistoku Konga, iz kojeg je pobeglo oko 750 zatvorenika, potvrdili su danas lokalni zvaničnici.


Pobunjenici su napali zatvor Kakvangura tokom jutrošnjih priprema za trasport zatvorenika, izjavio je kapetan Entoni Mvalušaj, portparol kongoanske vojske u Beniju i potvrdio da su tri pripadnika SDS izgorela u napadu, prenosi AP.

"Napad je pripremljen i izveden na osnovu informacije da će zatvorenici povezani sa SDS biti prebačeni iz Benija u Butembo", rekao je Mvalušaj i pozvao stanovništvo da ostane mirno.

Gradonačelnik Butemboa Mova Baeki-Teli izjavio je za Asošijeted pres da je u zatvoru bilo više od 800 zatvorenika, ali da ih je ostalo svega pedesetak.

"Pratimo kretanje pobunjenika SDS i odvodimo ih u pritvor u gradu", rekao je gradonačelnik i dodao da će do kraja dana imati zvanično brojno stanje u zatvoru.

U prethodnom napadu na zatvor Kangbai u oktobru 2020. godine pobeglo je 1.300 zatvorenika.
 

Komentari (0)

Svet