Fokus

Američko ministarstvo pravde: Objavljivanje detalja o nalogu za pretres Trampove kuće nanelo bi štetu istrazi

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2022

-

08:34

Američko ministarstvo pravde: Objavljivanje detalja o nalogu za pretres Trampove kuće nanelo bi štetu istrazi
Američko ministarstvo pravde: Objavljivanje detalja o nalogu za pretres Trampove kuće nanelo bi štetu istrazi - Copyright Tanjug AP/Andres Leiva, Greg Lovett, Damon Higgins, AP/Morry Gash

veličina teksta

Aa Aa

Američko ministarstvo pravde saopštilo je da bi objavljivanje detalja o nalogu, koji je korišćen za pretres imanja bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa prošle nedelje, moglo da nanese "nepopravljivu štetu" njegovoj istrazi, prenosi BBC.

Ministarstvo želi da izjavu pod zakletvom, sudski dokument koji sadrži dokaze potrebne za dobijanje naloga, zadrži u tajnosti. Tužioci su saopštili da bi takav potez "naneo značajnu i nepopravljivu štetu ovoj krivičnoj istrazi koja je u toku".

"Ako se obelodani, izjava pod zakletvom će poslužiti kao putokaz za tekuću istragu vlade, pružajući konkretne detalje o njenom pravcu i verovatnom toku, na način koji će vrlo verovatno ugroziti buduće istražne korake“, napisali su u sudskom podnesku, navodi BBC.

Takođe su rekli da izjava pod zakletvom mora ostati zapečaćena jer istraga uključuje "visoko poverljive materijale".

Agenti FBI-a su pretražili Trampovo imanje u Palm biču na Floridi, Mar-a-Lago, da bi otkrili da li je bivši predsednik nezakonito postupao sa državnim spisima kada je napustio funkciju.

Tanjug/AP/Steve Helber

 

Tramp je pod federalnom istragom zbog mogućeg kršenja Zakona o špijunaži, koji čini nezakonitim špijuniranje u korist druge zemlje ili pogrešno rukovanje američkim odbrambenim informacijama, uključujući njihovo deljenje sa ljudima koji nisu ovlašćeni da ih prime, stoji u nalogu za pretres koji je u petak objavljen.

Agenti FBI-a koji su prošle nedelje pretresli kuću bivšeg predsednika SAD u Mar-a-Lagu na Floridi uzeli su 11 kompleta poverljivih dokumenata, uključujući neke označene kao strogo poverljive, saopštilo je prošle nedelje američko Ministarstvo pravde, istovremeno obelodanjujući da postoji verovatan razlog da veruju da je Tramp prekršio Zakon o špijunaži.

Tramp je u ponedeljak saopštio da mu je FBI oduzeo tri pasoša tokom pretresa, korak koji se obično preduzima samo ako istražitelji smatraju da postoji rizik od bekstva, navodi BBC.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet