Fokus

Talas protesta u Indiji: Silovatelji osuđeni na doživotne zatvorske kazne pušteni nakon 14 godina

Komentari

Autor: Euronews

18/08/2022

-

23:20

Talas protesta u Indiji: Silovatelji osuđeni na doživotne zatvorske kazne pušteni nakon 14 godina
Talas protesta u Indiji: Silovatelji osuđeni na doživotne zatvorske kazne pušteni nakon 14 godina - Copyright AP/Altaf Qadri

veličina teksta

Aa Aa

Odluka da se skoro desetak muškaraca oslobodi iz zatvora zbog "dobrog vladanja" nakon što su silovali trudnu ženu izazvalo je ogorčenje u Indiji. 

Žene su u danas protestovale u glavnom gradu zemlje protiv odluke sudskih vlasti da se ukinu doživotne kazne zatvora za muškarce nakon što su proveli 14 godina u zatvoru.

11 muškaraca, za koje se kaže da su hinduisti, osuđeni su 2008. godine nakon što su silovali muslimanku tokom verskog nasilja 2002. godine u zapadnoj državi Gudžarat. 

U četvrtak su aktivisti u Nju Delhiju držali natpise "Zaštita silovatelja i kažnjavanje žrtava" dok su svoj gnev usmeravali na državnu vlast. 

Lokalni zvaničnici su rekli da su muškarci pušteni na slobodu u skladu sa indijskom politikom amnestije, koja uzima u obzir starost i ponašanje osuđenika tokm izdržavanja kazne, prenosi Euronews.

"Oslobađate ubice i silovatelje u ovoj zemlji, što je kao prećutna saglasnost kriminalcima u zemlji da mogu da rade šta hoće," rekla je Mariam Davale, iz Sveindijskog demokratskog udruženja žena. 

Žrtva silovanja, sada u 40-im godinama, u izjavi je navela da je odluka o oslobađanju njenih napadača' nju "ostavila umrtvljenu". 

 "Kako ovo može biti pravda za ženu"? Verovala sam najvišim sudovima u našoj zemlji," rekla je ona i dodala da se sa žrtvama silovanja niko nije konsultovao pre donošenja odluke.

"Molim vas da poništite ovu odluku. Vratite mi pravo da živim bez straha i u miru", dodal je.

Rojtersu je rečeno da je savetodavni komitet okružnog zatvora preporučio puštanje muškaraca na slobodu nakon što je razmotrio vreme koje su proveli u zatvoru i njihovo dobro ponašanje. 

"Činjenica je da su proveli blizu 15 godina u zatvoru i da su po zakonu imali pravo da traže pomilovanje, koje je propisano posle 14 godina zatvora", naveo je zvaničnik..

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet