Fokus

Tropska oluja Ma-on stigla na jug Kine, očekuje se da oslabi

Komentari

Autor: Tanjug

25/08/2022

-

11:33

Tropska oluja Ma-on stigla na jug Kine, očekuje se da oslabi
Tropska oluja Ma-on stigla na jug Kine, očekuje se da oslabi - Copyright Tanjug AP/Anthony Kwan

veličina teksta

Aa Aa

Tropska oluja Ma-on stigla je danas do južne kineske provincije Guangdong, nakon što je donela kišu i jak vetar u Hongkong, a stanovnici priobalnih područja oko grada Maominga upozoreni su da se drže podalje od obale.

Oluja Ma-on, sa vetrovima brzine od 118 kilometara na sat, kreće se polako ka severozapadu, saopštio je Meteorološki centar Guangdonga.

Prognostičari predviđaju da će Ma-on, koji se na kopno spustio kao tajfun, konstantno slabiti dok se kreće ka unutrašnjosti zemlje, prema regionu Guangsi, provinciji Junan i dalje ka severnom Vijetnamu, navodi AP.

Očekuje se da će olujni udari pogoditi nekoliko gradova u provinciji Guangdong, uključujući Šenžen, Caodžou, Huejdžou i Jangđang.

Meteorološka stanica u Šenženu izdala je žuti signal upozorenja, kao i Džungšan, koji je obustao školsku nastavu.

U Guangdongu je nekoliko gradova obustavilo saobraćaj brzih železničkih vozova i trajektni prevoz, a evakuisani su radnici koji obavljaju poslove na moru. Aerodrom u Šenženu otkazao je danas sve letove od 3 časa posle ponoći do 14 časova.

Vlasti u Hongkongu su saopštile da je jedna osoba povređena i da stižu izveštaji o poplavama i oborenom drveću. Oko 140 ljudi potražilo je utočište u privremenim skloništima postavljenim u gradu, navodi se u saopštenju vlade.

Vlasti na Filipinima prijavile su najmanje tri smrtna slučaja i četiri povređene osobe, uglavnom od posledica pada drveća, nakon što je oluja zahvatila severni deo zemlje ranije ove nedelje.

Komentari (0)

Svet