Fokus

SAD šalju Ukrajini paket vojne pomoći od tri milijarde dolara: U njemu niz naoružanja, ali ono možda neće stići godinama

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politico, Guardian, VOA

25/08/2022

-

17:15

SAD šalju Ukrajini paket vojne pomoći od tri milijarde dolara: U njemu niz naoružanja, ali ono možda neće stići godinama
SAD šalju Ukrajini paket vojne pomoći od tri milijarde dolara: U njemu niz naoružanja, ali ono možda neće stići godinama - Copyright Tanjug/AP/Susan Walsh, Andrew Kravchenko, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Baš u sredu, 24. avgusta, na dan kada je obeleženo tačno šest meseci od početka ruske invazije na Ukrajinu, Sjedinjene Američke Države objavile su da su toj zemlji namenili najnoviji paket vojne pomoći vredan čak tri milijarde dolara. Reč je o najvećem paketu do sada koji uključuje, između ostalog, dodatne raketne sisteme, artiljeriju, radare, dronove.

Paket će biti finansiran sredstvima iz Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini, koju je Kogres usvojio da bi administraciji Džoa Bajdena omogućio da nabavlja oružje iz industrijskog sektora, a ne postojećih američkih zaliha. Upravo Bajden je istakao da će to Ukrajini omogućuti da nabavi protivvazdušne i artiljerijske sisteme i drugo oružje.

"Sjedinjene Države rešene su da podrže ukrajinski narod koji nastavlja da se bori da odbrani svoj suverenitet. Znam da Ukrajinci imaju pomešana osećanja na ovaj Dan nezavisnosti s obzirom na na to da su hiljade ubijene ili ranjene, milioni raseljenih iz svojih domova, a mnogi drugi bili žrtve ruskih zverstava i napada. Međutim, posle šest meseci neumoljivih napada Ukrajinci su još ponosniji na sebe, svoju zemlju i 31 godinu nezavisnosti", poručio je Bajden u saopštenju.

Ipak, za razliku od većine prethodnih paketa vojne pomoći, cilj novog je uglavnom da se pomogne Ukrajini da osnaži srednjoročne i dugoročne odbrambene kapacitete, prenosi agencija Asošijeted pres pozivajući se na neimenovane zvaničnike upoznate sa tim pitanjem. Predviđenim sredstvima finansiraće se ugovori za dronove, oružje i drugu opremu koja se možda neće koristiti u borbenim dejstvima još godinu ili dve.

Kako piše Poltiko, najavom novog paketa američka umešanost u rat u Ukrajini ušla je u novu fazu, a potez SAD predstavlja veliki zaokret u tome kako SAD snabdevaju Ukrajinu. Umesto dosadašnjeg "skidanja oružja sa svojih polica", praviće se novi ugovori za oružje koje tek treba da bude napravljeno. To znači da bi ono na terenu moglo da se nađe tek za nekoliko meseci ili čak godina, a samim tim to sve ide u prilog izjavama zapadnih zvaničnika da bi sukob u Ukrajini mogao da traje dugo.

Šta se sve nalazi u novom paketu pomoći

Najnoviji paket predstavlja najveću tranšu vojne pomoći od početka rata u Ukrajini, a ukupna pomoć SAD sada iznosi zapravo preko 13 milijardi dolara. Taj paket najaveljen je simbolično i na Dan nezavisnosti Ukrajine i uoči, kako se očekuje, velike ukrajinske kontraofanzive na teritoriju koja je pod kontrolom Rusije.

Kako navodi Gardijan, paket obuhvata novi odbrambeni sistem Vampir, koji koristi male rakete protiv bespilotnih letelica i posebno je značajan jer ruske snage upravo proširuju upotrebu bespilotnih letelica u svojim vojnim akcijama. Ujedno to je oblast u kojoj dobijaju i veliku podršku iz Irana.

AP Photo

 

SAD će takođe isporučiti šest naprednih raketnih sistema NASAMS, norveško-američke protivvadzušne rakete, čime je ukupno Ukrajini obećano njih osam. Ostalo oružje koje je uključeno u paket je 245.000 artiljerijske municije kalibra 155 milimetara, do 65.000 metaka minobacačke municije, dronovi Puma...

Rojter prenosi da će u fokusu nove pomoći biti municija i srednjoročni ciljevi kao što su odbrambeni sistemi. Vašington je već od 2. februara za Kijev izdvojio 10 milijardi 600 miliona dolara vojne pomoći.

Američki zaokret

Od kako su ruske trupe 24. februara izvršile invaziju na Ukrajinu, koju je ruski predsednik Vladimir Putin nazvao "specijalnom vojnom operacijom" za demilitarizaciju zemlje, konflikt je prerastao u rat koji se uglavnom vodi na istoku i jugu. Moskva pokušava da uspostavi kontrolu nad Donbasom, koji čine regioni Lugansk i Donjeck, gde su proruski separatisti osvojili teritoriju nakon ruske aneksije Krima na jugu 2014. godine.

Međutim, kako se rat u Donbasu i na jugu Ukrajine pretvorio u kažnjavajući artiljerijski duel sa samo posetepenim dobicima na obe strane, Kijev i Moskva počeli su da se pripremaju za predstojeću zimu i ono što se očekuje da će biti dug i težak rat.

Potrebe Ukrajine ostaju hitne, a paketi trenutne vojne pomoći bez sumnje će nastaviti da pristižu u narednim nedeljama i mesecima, ali sve dok Kijev želi da nastavi borbu protiv sada ukorenjenih ruskih snaga, saveznici gledaju na duge straze.

S obzirom na to da ništa od najavljenog oružja iz novog paketa neće stići mesecima, ako ne i godinama, Politiko prenosi navode zvaničnika koji kažu da će investicije da dozvole Kijevu da počne da planira svoju odbranu u budućnosti. Ujedno, postoji nada da će druge evropske nacije da naprave isti korak.

Tanjug AP/Kostiantyn Liberov

 

Neki analitičari izrazili su iznenađnost zbog paketa koji uključuje stavke kao što su artiljerija i minobacači, koje SAD isporučuju na desetine hiljada iz sopstvenih zaliha. 

"Ovo bi moglo da signalizira da je nešto od ovoga sve manje na zalihama u Ministarstvu odbrane i da ne može da isporučuje iz postojećih zaliha", rekao je Mark Sansijan, viši savetnik u programu međunarodne bezbednosti Centra za međunarodne i strateške studije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i Oleksij Reznikov, ministar odbrane, rekli su u sredu da su zahvalni zbog ovog paketa pomoći.

"Narod Ukrajine, svi naši branitelji veoma su zahvalni zbog nepokolebljive podrške. Zajedno ćemo pobediti", napisao je Zelenski na Tviteru.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da su SAD "demonstrirale da će stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno".

Preporuka za vas

Komentari (1)

Vale

25.08.2022 18:02

Samo idiot ne moze a da se ne zapita cemu ta tolika vojna pomoc Amerike Ukrajini. Kad je to jos neko negde gradio mir sto je slao oruzje ? Kakve to istorijske, kulturne, nacionalne , verske ili bilo koje druge veze toliko motivisu SAD-e da toliko trosi na Ukrajinu. Jasno je ipak da svako zlo ustvari dolazi iz Amerike. Gde god se pojave ljudi pate i milioni ginu. Svet ce valjda naci put da tom svetskom zlu stane na kraj u suprotnom mu preti nestanak.

Svet