Evropa

Zelenski u SB UN: Novi ruski napad u centralnoj Ukrajini, tako izgleda naš svakodnevni život

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2022

-

17:57

Zelenski u SB UN: Novi ruski napad u centralnoj Ukrajini, tako izgleda naš svakodnevni život
Volodimir Zelenski - Copyright Tanjug AP/Manu Fernandez

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je raketirala železničku stanicu u Dnjepropetrovskom regionu u centralnoj Ukrajini, rekao je  tokom svog video obraćanja na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj Ukrajini predsednik te zemlje Volodimir Zelenski.

"Tako izgleda naš svakodnevni život, a ovako se Rusija pripremala za ovu sednicu SB UN", rekao je Zelenski putem video linka, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, u raketnim udarima je bilo i poginulih i povređenih i ne zna se konačan broj žrtava ruskih dejstava u Dnjepropetrovskom regionu.

Zelenski je rekao da je Rusija dovela čovečanstvo "na ivicu radijacijske katastrofe" jer je ruska vojska kompleks najveće nuklearne elektrane u Evropi, NE Zaporožje, pretvorila u ratnu zonu.

Pozivi da se lokacija nuklearne elektrane pretvori u demilitarizovanu zonu stižu od NATO, UN i od francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Tokom današnjeg obraćanja, Zelenski je takođe pozvao Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da preuzme "stalnu kontrolu" i poručio da bi "Rusija trebalo bezuslovno da prekine nuklearne ucene i potpuno se povuče iz NE Zaporožje", prenosi londonski Gardijan.

Savet bezbednosti UN je ranije pozvao ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da se putem video linka obrati tokom sednice SB UN koja se održava danas uprkos protivljenju Rusije, prenela je ranije agencija RIA Novosti.

Kijev je prethodno uputio molbu da Zelenski učestvuje na sastanku Saveta bezbednosti u virtuelnom formatu, Rusija je glasala protiv, Kina je bila uzdržana, dok su ostale zemlje podržale učešće ukrajinskog lidera.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa