Evropa

Ukrajinci izložili uništene ruske tenkove i vojna vozila: Ne prestajemo da se borimo i verujemo u našu pobedu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/08/2022

-

11:30

Ukrajinci izložili uništene ruske tenkove i vojna vozila: Ne prestajemo da se borimo i verujemo u našu pobedu
Ukrajinci izložili uništene ruske tenkove i vojna vozila: Ne prestajemo da se borimo i verujemo u našu pobedu - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina danas obeležava 31 godinu nezavisnosti u čast usvajanja Zakona o nezavisnosti Ukrajine 24. avgusta 1991. godine, kada je stvorena kao država u sadašnjem obliku.

Tradicionalno, na Dan nezavisnosti u Kijevu je organizovana vojna parada, koja na ovaj dan izgleda drugačije. Na ulicama su postavljeni tenkovi i druga vojna vozila koje je ukrajinska vojska zaplenila ili uništila u ratu koji traje od februara.

Ulice Kijeva su ipak puste, naročito nakon upozorenja da bi grad mogao biti granatiran. Zbog toga su Sjedinjene Američke Države izdale upozorenje svojim državljanima da napuste grad.

Generalštab Ukrajine objavio je fotografije sa kijevskog bulevara uz poruku da su ruski tenkovi pokušali da paradiraju tim gradom, ali su uništeni, a sada su izloženi pred građanima.

"Uništena ruska oprema u centru Kijeva svedoči o hrabrom i mocćnom otporu Ukrajinaca, o ceni slobode i nezavisnosti koju je platio naš narod. Poštovanje i zahvalnost svima koji su poginuli za našu rodnu zemlju i našu slobodnu budućnost. Ne prestajemo da se borimo za Ukrajinu i verujemo u našu pobedu", navodi se.

Zelenski objavio emotivan govor

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je danas građanima, povodom 31 godine proglašenja nezavisnosti, da je "država ponovo rođena" kada je Rusija napala Ukrajinu i da će ponovo zauzeti aneksirani Krim i okupirana područja na istoku.

U snimljenom emotovnom obraćanju, koje je emitovano danas na državni praznik i šest meseci od početka ruske invazije 24.februara, Zelenski je rekao da Ukrajina više ne smatra da se rat završava uspostavljanjem mira, već kada Kijev bude pobedio, prenosi Rojters.

"Nova nacija pojavila se na svetu 24. februara u četiri sata ujutro. Narod koji nije plakao, vrištao i nije se uplašio. Onaj koji nije pobegao. Nije odustajao. I nije zaboravio. Šta je za nas kraj rata? Govorili smo: mir. Sada kažemo: pobeda", rekao je Zelenski.

Na zidu u Kijevu objavljene su fotografije poginulih vojnika Ukrajine, a Zelenski je objavio snimak kako sa suprugom polaže cveće ispred njega.

"Sećamo se strašne cene koju je naš narod platio za slobodu i nezavisnost. Poštovanje i zahvalnost svima koji su poginuli za našu rodnu zemlju i našu slobodnu budućnost. Ne prestajemo da se borimo za Ukrajinu i verujemo u našu pobedu", poručio je on.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa