Evropa

RAT U UKRAJINI U granatiranju železničke stanice 15 mrtvih, Zelenski se obratio na sednici Saveta bezbednosti UN

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/08/2022

-

07:08

RAT U UKRAJINI U granatiranju železničke stanice 15 mrtvih, Zelenski se obratio na sednici Saveta bezbednosti UN
RAT U UKRAJINI U granatiranju železničke stanice 15 mrtvih, Zelenski se obratio na sednici Saveta bezbednosti UN - Copyright Tanjug AP/Evgeniy Maloletka, Alexei Alexandrov, Ukrainian Presidential Press Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 182. dan rata u Ukrajini. Istovremeno, navršava se šest meseci od početka ruske agresije. Ukrajina danas obeležava nacionalni praznik, ali u strahu od novih napada - SAD su pozvale svoje građane da napuste teritoriju te zemlje zbog opasnosti, a čak je i zaposlenima u državnoj administraciji sugerisano da ovu nedelju po mogućnosti provedu radeći od kuće. Kijevski zvaničnici poručuju Moskvi - ukoliko dođe do napada, odgovor ukrajinske vojske biće snažan.

Ključni događaji:

  • SAD šalju Ukrajini novu vojnu pomoć u vrednosti od tri milijarde dolara
  • Kijev: Moskva otima ukrajinsku decu i daje ih na usvajanje Rusima
  • Danas je Dan nezavisnosti Ukrajine
  • SAD pozvale svoje građane da napuste Ukrajinu tokom praznika
  • Ukrajina očekuje od svojih partnera do kraja godine vojnu pomoć u iznosu od 12-16 milijardi dolara
  • Vojnu pomoć Ukrajini obećala i Nemačka - više od 500 miliona evra
  • Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin najavljuje Tribunal za "ukrajinske naciste"
  • Lavrov: Ubistvo Darje Dugine se ne može oprostiti
  • Nove sankcije Kanade za ruske zvaničnike
  • Međunarodni samit „Krimska platforma“ održan je u Kijevu
  • Erdogan: Ankara odbacuje nezakonitu aneksiju Krima 
  • Kroz "žitni koridor" otišla su 33 broda sa oko 720.000 tona hrane
  • Zelenski: Napad na zeleznicku stanicu Čapline odneo 15 života

        Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

   Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.40 Sutra iz ukrajinskih luka isplovljava pet brodova sa hranom

Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu odobrio je isplovljavanje pet brodova sa ukupno 85.110 tona hrane iz ukrajinskih luda. Ovi brodovi isploviće sutra, navedeno u saopštenju Koordinacionog centra, prenosi TAS S. Brod Askanios nosiće 58.510 tona kukuruza i krenuće iz luke Južnji za Nemacku, dok će brod Oris Sofi iz iste luke prenositi 5.900 tona suncokretovog ulja za Tursku.

22.15 Zelenski: Napad na zeleznicku stanicu Čapline odneo 15 života

Rusija je raketirala železničku stanicu u malom mestu Čapline u Dnjepropetrovskom regionu u centralnoj Ukrajini, 145 kilometara zapadno od Donjecka i u tom napadu je poginulo najmanje 15 ljudi, a ranjeno 50, rekao je danas u video obraćanju na sednici SB UN posvećenoj Ukrajini predsednik te zemlje Volodimir Zelenski. "Izgorela su četiri vagona. Tako izgleda naš svakodnevni život, a Rusija se ovako pripremala za ovu sednicu SB UN", rekao je Zelenski putem video linka, prenosi Rojters.

17.49 Zelenski u SB UN: Novi ruski napad u Ukrajini, ima poginulih

Rusija je raketirala železničku stanicu u Dnjepropetrovskom regionu u centralnoj Ukrajini, rekao je danas tokom svog video obraćanja na sednici SB UN posvećenoj Ukrajini predsednik te zemlje Volodimir Zelenski. Prema njegovim rečima, u raketnim udarima je bilo i poginulih i povređenih i ne zna se konačan broj žrtava ruskih dejstava u Dnjepropetrovskom regionu.

17.31 Gutereš: Što pre da IAEA poseti nuklearku Zaporožje

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je danas da eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posete nuklearnu elektranu Zaporožje što je pre moguće.    Generalni sekretar UN je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u nuklearki Zaporožje. Kako je istakao, mora da se osigura bezbednost nuklearne elektrane i da joj se "vrati civilni status".

17.04 Rogov: Ukrajinske snage ponovo granatiraju Energodar

Ukrajinske oružane snage ponovo su počele da granatiraju grad Energodar u Zaporoškoj oblasti, izjavio je danas član Glavnog saveta vojno-civilne administracije te oblasti Vladimir Rogov i dodao da se pretpostavlja da su granate pale na priobalno područje Dnjepra i industrijsku zonu. Dodao je da se detalji granatiranja razjašnjavaju, kao i da još uvek nema podataka o žrtvama. U neposrednoj blizini Energodara je nuklearka Zaporožje, najveća nuklearna elektrana u Evropi, koja je od marta je pod kontrolom ruskih snaga.

17.00 SB UN pozvao Zelenskog da se obrati na sednici o NE Zaporožje

Savet bezbednosti UN pozvao je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da se putem video linka obrati na sednici koja se održava danas uprkos protivljenju Rusije, javlja RIA Novosti. Kijev je prethodno uputio molbu da Zelenski učestvuje na sastanku Saveta bezbednosti u virtuelnom formatu. Rusija je glasala protiv, Kina je bila uzdržana, dok su ostale zemlje su podržale učešće Zelenskog.

16.40 Džonson u Kijevu, obećao novi paket pomoći

Britanski premijer Boris Džonson obećao je danas dodatni paket vojne pomoći Ukrajini tokom posete Kijevu, gde se sastao s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim na Dan nezavisnosti Ukrajine. Kako se navodi u saopštenju iz Džonsonovog kabineta, paket od 63,5 miliona dolara uključivaće 2.000 dronova kako bi se ukrajinskoj vojsci omogućilo da bolje prati i cilja ruske snage, preneo je Rojters.

16.35 Rusija: Dvojica zaposlenih u nuklearnoj elektrani Zaporožje davali informacije Ukrajini

Dvojica zaposlenih u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je pod kontrolom ruskih snaga, uhapšena su zbog prenošenja informacija ukrajinskim vlastima, saopštila je danas ruska Nacionalna garda. Kako se navodi, garda je sprečila ono što je nazvala "nezakonite radnje" koje su ugrožavale bezbednost elektrane.

16.20 Gebrejesus: Razorni uticaj šest meseci rata na zdravlje Ukrajinaca

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je danas da je šest meseci rata imalo razoran uticaj na zdravlje i živote ukrajinskog naroda, ali da je, uprkos brojnim izazovima, zdravstveni sistem uspeo da opstane i pruži negu kada je bila najviše potrebna. Istakao je da, iako uzdrman, zdravstveni sistem u Ukrajini nije urušen.

Tanjug/AP/Nardus Engelbrecht

 

16.14 Sirene za vazdušnu opasnost prekinule meč u Ukrajini

Utakmica prvog kola fudbalskog šampionata Ukrajine između Ruha iz Lavova i Metalista iz Harkova prekinuta je danas iz bezbednosnih razloga kada su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost, prenose svetski mediji. Meč je prekinut nakon prvog poluvremena pri rezultatu 1:1, a i početak utakmice kasnio je zbog vazdušne opasnosti, pa su igrači oba tima određeno vreme proveli u skloništu.

14.45 Rosatom želi da pruži podršku IAEA u misiji u Zaporožju

Ruska državna korporacija za atomsku energiju Rosatom saopštila je danas da je spremna da pruži pomoć Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) u njenoj misiji u nuklearnoj elektrani Zaporožje, saopšteno je iz te korporacije. Kako se navodi, ovo pitanje je razmatrano na sastanku između generalnog direktora Rosatoma Alekseja Lihačova i generalnog direktora IAEA Rafaela Grosija, prenosi agencija Tas.

14.10 Bajden čestitao Dan nezavisnosti, najavio novu pomoć od 3 milijarde dolara

Američki predsednik Džozef Bajden saopštio je danas da će Vašington Ukrajini uputiti novu vojnu pomoć u vednosti od skoro tri milijarde dolara, koja će omogućiti toj zemlji da se bori "u godinama koje dolaze". Bajden je u saopštenju naveo da će pomoć od 2,98 milijardi dolara omogućiti Ukrajini da kupi sisteme protivvazdušne odbrane, ariljerijske sisteme i municiju, dronove i ostalu opremu, "kako bi mogla da se brani u dugom vremenskom preiodu", prenosi AP.

Američki predsednik je dodao da zna da je Dan nezavisnosti koji se danas obeležava u Ukrajini "gorko-sladak" jer su hiljde Ukrajinaca poginule i ranjene, milioni raseljeni i mnogi drugi "postali žrtve ruskih neprijateljstava i napada". Dodao je da je, međutim, "šest meseci nemilosrdnih napada samo ojačalo ponos Ukrajinaca na sebe, svoju zemlju i njihovu 31 godinu nezavisnosti".

13.45 Džonson: Koliko god bude potrebno stajaćemo uz Ukrajinu

Premijer Velike Britanije Boris Džonson čestitao je Dan nezavisnosti. "Koliko god bude potrebno, Ujedinjeno kraljevstvo će stajati uz Ukrajinu i obezbediti svaku moguću vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć", najavio je Džonson.

Naveo je da je Velika Britanija od 24. februara snabdela Ukrajinu sa više oružja nego bilo koja evropska zemlja, a u pitanju je skoro 7.000 protivtenkovskih raketa. Dodao je da je u tu zemlju došlo više od 100.000 ukrajinskih izbeglica. "Doći će dan kada će Ukrajina pobediti, a mi ćemo biti ponosni što smo prijatelji s Ukrajinom", poručio je on.

13.10 Rusija nudi milion rubalja za hapšenje komandanta Azova

Rusija nudi milion rubalja (oko 14.000 evra) za pomoć u hapšenju komandanata ukrajinskog  ekstremističkog bataljona Azov, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova u Moskvi.

U saopštenju se precizira da je nagrada ponuđena za pomoć u hapšenju komandanata bataljona Azov Konstantina Nemičeva i Sergeja Velička.

12.00 Pušilin: Tribunal za ratne zločine na više lokacija

Nekoliko lokacija je obezbeđeno za rad sudova pred kojim će biti procesuirani ukrajinski ratni zločinci, saopštio je danas lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin, prenosi agencija Tas. On je dodao da neće biti procesuirani samo pripadnici Azova.

11.35 NATO: Rat u Ukrajini će se završiti za pregovaračkim stolom

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas za Skaj njuz da će se rat u Ukrajini "najverovatnije završiti za pregovaračkim stolom", i dodao da će podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno. Kako je istakao, NATO će podržati Ukrajinu da opstane kao nezavisna, suverena država u Evropi i tada će se ovaj rat najverovatnije završiti za pregovaračkim stolom.

11.20 EEAS: Danas se Ukrajinci bore kako bi zaštitili slobodu koju su već osvojili 

Evropska služba za spoljne odnose (EEAS) oglasila se na Tviteru povodom obeležavanja Dana nezavisnoti Ukrajine navodeći da se Ukrajinci danas bore kako bi zaštitil već osvojenu nezavisnost.

"Pre 31 godinu, Ukjraina je povratila svoju nezavisnost. Danas se Ukrajinci bore kako bi zaštitili slobodu koju su osvojili i da zaštite nezavisnost na koju imaju pravo. Za Ukrajince je nezavisnost više od statusa", piše na Tviter nalogu EEAS.

11.10 Predsednik vojnog komiteta NATO: Ukrajina može pobediti u ovom ratu

Predsednik Vojnog komiteta NATO-a admiral Rob Bauer čestitao je Ukrajini praznik i poručio da pozdravlja hrabrost ukrajinskih oružanih snaga.  "Oni su fundamentalno promenili moderno ratovanje i uvek iznova nadmudrili svog protivnika. Ukrajina može pobediti u ovom ratu i izaći kao pobednik iz močvare", poručio je on.

10.35 Varhelji: Rusija odmah da prekine agresiju i vrati se na svoje granice

Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji čestitao je Ukrajini dan nezavisnosti uz poruku da ponavlja nepokolebljivu podršku EU suverenoj i nezavisnoj Ukrajini. "Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine. Rusija treba da poštuje međunarodno pravo. Odmah mora da zaustavi svaku agresiju i vrati se na svoje granice.

10.15 Đukanović čestitao Dan nezavisnosti Ukrajine

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao je Ukrajini dan nezavisnosti, uz poruku da Crna Gora stoji uz Ukrajinu i hrabri ukrajinski narod u odbrani slobode, teritorijalnog integriteta i suvereniteta i nezavisnosti.

10.10 Šojgu: Usporavanje ofanzive svesna odluka zbog civila

Usporavanje ofanzive tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini je svesna odluka, uslovljena željom da se minimiziraju civilne žrtve, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Na sastanku ministara odbrane Sangajske organizacije za saradnju u Taškentu, Šojgu je rekao da se Rusija tokom "specijalne operacije" u Ukrajini striktno pridržava normi humanitarnog prava, prenosi RIA Novosti. "Udari se izvode visokopreciznim oružjem na vojnu infrastrukturu Oružanih snaga Ukrajine - komandna mesta, aerodrome, skladišta, utvrđene objekte, objekte vojno-industrijskog kompleksa. Pri tom se čini sve da se izbegnu žrtve među civilima. Naravno, to usporava tempo ofanzive, ali mi idemo na to svesno", istakao je Šojgu

09.45 Zelenski: Šta je za nas kraj? Pobeda

Povodom Dana nezavisnosti, Zelenski je snimio govor u kojem je naveo da je "država ponovo rođena" kada je Rusija napala Ukrajinu i da će ponovo zauzeti aneksirani Krim i okupirana područja na istoku.

U snimljenom emotovnom obraćanju, koje je emitovano danas na državni praznik i šest meseci od početka ruske invazije 24.februara, Zelenski je rekao da Ukrajina više ne smatra da se rat završava uspostavljanjem mira, već kada Kijev bude pobedio, prenosi Rojters.

"Nova nacija pojavila se na svetu 24. februara u četiri sata ujutro. Narod koji nije plakao, vrištao i nije se uplašio. Onaj koji nije pobegao. Nije odustajao. I nije zaboravio. Šta je za nas kraj rata? Govorili smo: mir. Sada kažemo: pobeda", rekao je Zelenski.

09.40 Ubijen gradonačelnik Mihajlovke u Zaporožju

Prvi čovek Mihajlovke u regionu Zaporožje, Ivan Suško, poginuo je u eksploziji automobila.Kako se navodi, Suško u trenutku eksplozije nije bio sam u vozilu, sa njim je bilo jedno dete.

Prema Vladimiru Rogovu, visokom zvaničniku ruskih vlasti u Zaporoškoj oblasti, Suško je u eksploziji zadobio teške povrede i preminuo je u bolnici, navodi TASS. Mihailovka je pod komandom ruskih snaga, a Suško je navodno pristao da sarađuje sa Rusima kada su zauzeli to područje.

09.30 Ukrajina: Rusi granatiraju jame za pepeo nuklearke Zaporožje

Ukrajinska obaveštajna služba tvrdi da Rusija granatira jame za pepeo nuklearne elektrane Zaporožje, kako bi podigla oblake radioaktivne prašine, piše Gardijan. Kako je objavljeno na Telegramu službe, ruski minobacački napadi na predgrađa Energodara imaju za cilj jame za skladištenje pepela, koji nastaje tokom rada nuklearke.

Ističe se da ta prašina ima visoku koncentraciju toksičnih materija i nivo zračenja, koji je najmanje 2,5 puta veći od prirodnog i da usled vetra može da dospe na veliku daljinu. Tvrdi se i da merenja u blizini nuklearke Zaporožje pokazuju povećanje nivoa radijacije.

09.20 Zelenski objavio snimak istorije ukrajinske nezavisnosti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je snimak istorije nezavisnosti Ukrajine. "Ukrajinska nacija se borila vekovima i nastavlja da to čini od 24. februara. Odanost, hrabrost, sloboda. Naša zemlja, naša nezavisnost", poručio je Zelenski.

09.10 Ukrajina će dobiti mikrodronove od Norveške i Velike Britanije

Norveška i Britanija će zajedno isporučiti mikro dronove Ukrajini, kao vojnu pomoć u njenom ratu sa Rusijom, saopštilo je danas norveško ministarstvo odbrane, prenosi Rojters. Vrednost dronova "Teledyne Flir Black Hornet", koji se koriste za izviđanje i identifikaciju ciljeva, iznosi do 9,26 miliona dolara, navodi ministarstvo u saopštenju.

09.03 Vojnik Novog Zelanda poginuo u Ukrajini

Novozelandski vojnik je ubijen u Ukrajini, dok se nalazio na odsustvu, saopštile su danas oružane snage Novog Zelanda. Navedeno je da je vojnik bio na neplaćenom odsustvu, javlja Rojters. Novi Zeland nema vojnike u Ukrajini, ali pripadnici armije učestvuju u Velikoj Britaniji u obuci ukrajinskih vojnika.

09.00 Pola godine o početka rata u Ukrajini

Prošlo je šest meseci od početka ruske invazije na Ukrajinu. Sukob je prerastao u opsežan i nemilosrdan rat sa svakodnevnim vazdušnim napadima i borbama kojima se i dalje ne nazire kraj, a bilans ranjenih, poginulih i raseljenih raste iz dana u dan. Opširnije o tome pročitajte u odvojenom tekstu.

Euronews Srbija

08.10 Sana Marin: Stojimo uz vas

Finska premijerka Sana Marin čestitala je Ukrajini dan nezavisnosti. "Vi ste hrabri i nepopustljivi. Stojimo uz vas. Nećemo skrenuti pogled. Nećemo zaboraviti Ukrajinu i njen narod. Slava Ukrajini", napisala je Marin na Tviteru.

08.00 Ukrajinski ministar odbrane: Ukrajina je na početku nove faze rata

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov ocenio je da je "sindrom umora" u međunarodnoj zajednici jedna od glavnih pretnji za borbu Ukrajine protiv Rusije.

Reznikov je na pitanje novinara CNN-a da li se plaši da će međunarodna zajednica početi da se zamara od rata, odgovorio da to naziva "sindromom umora" i istakao da je to veoma opasno za Ukrajinu. Na pitanje da li rusko-ukrajinski rat ulazi u ćorsokak, Reznikov je rekao da je Ukrajina iza sebe ostavila "najgori scenario". Reznikov je rekao da veruje da je Ukrajina na početku nove faze rata, jer je započela kontraofanzivu na mnogim pravcima.

07.45 IAEA: Moguća poseta delegacije narednih dana Zaporožju

Ukoliko pregovori o inspekciji budu uspešni, delegacija Međunarodne agencije za atomsku energiju UN (IAEA) posetiće za nekoliko dana nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini koju kontroliše Rusija, navela je Agencija u saopštenju.

Rusija i Ukrajina su se više puta uzajamno optuživale za napade na nuklearno postrojenje u Zaporožju, koje su proruske snage preuzele ubrzo nakon izbijanja sukoba 24. februara, dok Ujedinjene nacije pozivaju da se to područje demilitarizuje, prenosi Rojters.

"Nastavljam da se veoma aktivno i intenzivno konsultujem sa obe strane. Očekujem da će misija otići u narednih nekoliko dana ako tekući pregovori budu uspešni", poručio je šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi. Opširnije o mogućnosti nuklearne katarstrofe u Zaporožju pročitajte u odvojenoj vesti.

07.10 Zelenski najavio mnoge aktivnosti povodom obeležavanja nezavisnosti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je mnoge aktivnosti povodom obeležavanja nezavisnosti zemlje, kako je naveo, nešto što će naglasiti put koji je Ukrajina prešla.

"Zajedno – Ukrajinci u Ukrajini, širom naše teritorije – slobodni i privremeno okupirani, jer se naš narod svuda bori. Ukrajinci u inostranstvu – svi oni koji su pomogli, svi oni koji su širili istinu o Ukrajini, svi oni koji su pozivali da se bore za Ukrajinu". Upozorio je juče na mogućnost „odvratnih ruskih provokacija“, a vlasti su pozvale ljude da ozbiljno shvate upozorenja o vazdušnim napadima.

"Borimo se protiv najstrašnije pretnje našoj državnosti istovremeno kada smo postigli najveći nivo nacionalnog jedinstva“, rekao je Zelenski u večernjem obraćanju.

07.07 Ukrajina obeležava 31 godinu nezavisnosti

Ukrajina danas obeležava 31 godinu od proglašenja nezavisnosti, a praznik, koji "pada" i na šest meseci od početka ruske invazije 24. februara, biće proslavljen bez organizovanih svečanosti i pod pretnjom napada sa kopna, vazduha i mora, prenosi Rojters.

Leonid Kravčuk, lider Sovjetske Republike Ukrajine, 1991. godine proglasio je nezavisnost od Sovjetskog saveza, a na referendumu i predsedničkim izborima Ukrajinci su podržali nezavisnost i izabrali Kravčuka za predsednika.

07.00 Obaveštajne službe: Rusi spremaju napade na infrastrukturu

Ruske trupe planiraju narednih dana velike raketne udare na civilnu infrastrukturu i državne objekte u Ukrajini, pokazuju podaci dostupni američkim obaveštajnim službama i Glavnoj obaveštajnoj upravi Ministarstva odbrane Ukrajine, navodi Neksta.

06.58 Sahranjena Darja Dugina, Moskva traga za ubicama

Novinarka i politikolog Darja Dugina, ćerka uticajnog ruskog filozofa Aleksandra Dugina, koja je stradala u eksploziji bombe podmetnute u njen automobil, sahranjena je danas u Moskovskoj oblasti, prenosi agencija RIA Novosti. Ruski istražitelji ne isključuju mogućnost da su u ubistvo novinarke Darje Dugine mogle biti umešane i druge osobe osim Ukrajinke Natalije Vovk, za kojom Istražni komitet namerava da raspiše poternicu, saopštili su za Sputnjik u pres službi Istražnog komiteta. Opširnije u odvojenoj vesti.

Tanjug AP/Dmitry Serebryakov

 

06.55  Novi paket pomoći od tri milijarde dolara Ukrajini iz SAD

Sjedinjene Američke Države uputiće Ukrajini novi paket vojne pomoći u vrednosti od tri milijarde dolara, objavio je juče Asošijeted pres. Cilj je da se ojačaju odbrambene mogućnosti Ukrajine u srednjoročnom i dugoročnom periodu, prenosi Tass.

06.50 Kijev optužuje Moskvu za otmicu dece iz Ukrajine i davanje na usvajanje ruskim državljanima 

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine optužilo je Moskvu da organizuje otmice dece s teritorije Ukrajine i da ih ilegalno daje na usvajanje državljanima Ruske Federacije.

"Više 1.000 ukrajinske dece iz Marijupolja koji je zauzela ruska vojska, ilegalno je prebačeno u Tjumenj, Irkutsk, Kemerovo i Altajski kraj u Sibiru, a više od 300 dece se trenutno nalazi u specijalizovanim ustanovama u Krasnodarskom kraju", navodi se u saopštenju. Opširnije u odvojenoj vesti.

06.40 Američki građani upozoreni da napuste Ukrajinu

U Kijevu je uoči Dana nezavisnosti postavljena "izložba" spaljenih i uništenih ruskih tenkova i oklopnih vozila povodom današnje proslave 31.godišnjice nezavisnosti. Uoči proslave Ambasada SAD upozorila je američke državljane da napuste Ukrajinu zbog straha od mogućih ruskih raketnih udara tokom sutrašnjeg praznika, prenosi Rojters. Kijev je poručio Moskvi da će u slučaju napada tokom državnog praznika uslediti snažan odgovor.

06.35 Ukrajina očekuje pomoć od još 12 do 16 milijardi dolara do kraja 2022.

Ukrajina očekuje dodatnih 12 do 16 milijardi dolara finansijske podrške od stranih partnera do kraja ove godine, kako bi joj se pomoglo da se izbori sa ruskom invazijom, izjavio je juče premijer Denis Šmigal.

06.30 Rojters: Nemačka planira da isporuči dodatno oružje Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je juče da ta zemlja planira da isporuči dodatno oružje Ukrajini, u vrednosti većoj od 500 miliona evra, rekao je neimenovani izvor za Rojters.

Učesnik onlajn konferencije o Ukrajini, na kojoj je Šolc juče imao video obraćanje iz Toronta, gde je u poseti, rekao je da Nemačka planira da isporuci tri dodatna sistema protivvazdušne odbrane Iris-T, desetak oklopnih vozila za spasavanje, 20 raketnih bacača, preciznu municiju i sisteme za presretanje dronova.

06.10 Lavrov: Ubistvo Darje Dugine varvarski zločin koji se ne može oprostiti

Ne može biti milosti za glavne organizatore i počinioce ubistva novinarke i političkog analitičara Darje Dugine, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. Lavrov je ubistvo Dugine, kćerke uticajnog ruskog filozofa Aleksandra Dugina, nazvao "varvarskim zločinom". "Ne mogu da sudim da li je to bio čin zastrašivanja ili obračuna. Verujem da je to varvarski zločin, koji se nikada ne može oprostiti", poručio je Lavrov.

06.05 Kanada uvodi nove sankcije protiv ruskih zvaničnika

Kanadski premijer Džastin Trudo najavio je juče nove sankcije te zemlje protiv 62 pojedinca i jednog subjekta u oblasti odbrane. Sankcije se odnose na ruske visoke zvaničnike, članove vlade, njihovih porodica kao i zvaničnike subjekata iz sektora odbrane koji su već pod sankcijama, preneo je Rojters.

Komentari (0)

Evropa