Fokus

Pad BDP-a 0,6 odsto u II kvartalu, manji od prvobitne procene u SAD

Komentari

Autor: Tanjug

25/08/2022

-

21:00

Pad BDP-a 0,6 odsto u II kvartalu, manji od prvobitne procene u SAD
Tanjug/AP/Elise Amendola - Copyright Tanjug/AP/Elise Amendola

veličina teksta

Aa Aa

Američka ekonomija je zabeležila u drugom tromesečju manji pad nego što je prvobitno objavljeno, pošto je privatna potrošnja ublažila deo negativnog efekta od oštrog usporavanja akumuliranja zaliha, raspršivši strah da je u najvećoj svetskoj ekonomiji u toku recesija.

To se naglašava u detaljnom izveštaju Ministarstva trgovine, koji pokazuje da je privreda u minulom kvartalu stabilno napredovala, kada se meri sa strane prihoda, prenosi Rojters.

Bruto domaći proizvod SAD-a se smanjio po stopi od 0,6 posto na godišnjem nivou u drugom tromesečju, navodi vlada u svojoj drugoj proceni BDP-a.

Prethodno je bilo objavljeno da pad u periodu april-jun, prema preliminarnoj proceni, iznosi 0,9 odsto.

Američka privreda je u prvom kvartalu pala po stopi od 1,6. Dva uzastopna kvartalna smanjenja BDP-a ispunjavaju standardnu definiciju o tehničkoj recesiji.

Međutim, u slučaju američke ekonomije, ovo smanjenje BDP-a daje obmanjujuću sliku imajući u vidu veliku ulogu koju u ukupnom proizvodu zemlje igraju zalihe. Naime, zbog poremećaja u lanca snabdevanja ostali su nedovršeni proizvodi u fabričkim halama ili na dokovima za otpremu. Ti proizvodi se ne mogu uključiti u BDP dok ne uđu u zalihe.

Zalihe su u drugom kvartalu porasle za 83,9 milijardi dolara nakon što su u prvom zabeležile rast od 188,5 milijardi dolara. Usporavanje rasta zaliha smanjilo je BDP za 1,83 procentna poena.

Privatna potrošnja je porasla u izveštajnom periodu za 1,5 procenata, i revidirana je naviše u odnosu na prethodno objavljenu stopu od 1,0 posto.

Alternativna mera ekonomskog rasta je bruto domaći dohodak, ili GDI, koji je porastao u SAD za 1,4 odsto u drugom kvartalu. GDI, koji meri učinak privrede sa strane prihoda, porastao je u prvom tromesečju za 1,8 procenata. On se izračunava korišćenjem podataka o korporativnim profitima, naknadama i prihodima vlasnika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet