Planeta

Bajden: Vlada će prezaduženim studentima oprostiti po 10.000 dolara

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2022

-

20:20

Bajden: Vlada će prezaduženim studentima oprostiti po 10.000 dolara
Tanjug/AP/Susan Walsh - Copyright Tanjug/AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džozef Bajden potvrdio je danas da će američka vlada mnogim prezaduženim studentima oprostiti po 10.000 dolara od studentskih zajmova, što bi moglo da osnaži podršku njegovim demokratama uoči novembarskih izbora za novi saziv Kongresa, iako bi taj potez mogao da podstakne i inflaciju, smatraju analitičari.

Otpisivanje dela duga u iznosu od 10.000 dolara ubaciće stotine milijardi dolara u potrošnju koja bi mogla da bude usmerena na kupovinu nekretnina, smatraju ekonomisti, prenosi Rojters.

"Sticanje fakultetske diplome ili sertifikata trebalo bi svakom u Americi da pruži podsticaj u osvajanju svetle budućnosti. Ali za previše ljudi, studentski zajmovi ometaju finansijsku sposobnost da ostvare svoje snove, bilo da je to kupovina kuće, pokretanje biznisa ili osnivanje porodica", izjavio je američki ministar obrazovanja Migel Kardona.

Bela kuća je saopštila da "meteorski brzo rastući kumulativni dug saveznih studentskih kredita u iznosu od 1.600 milijardi dolara prati i novih 45 miliona kreditno zaduženih što predstavlja značajan teret za američku srednju klasu".

Očekuje se da će Bajden govoriti o ovoj temi kasnije danas u Beloj kući.

Iako je veliki broj demokrata tražio da predsednik oprosti čak 50.000 dolara svakom korisniku studentskog zajma, demokrate su stale iza akcije koju je danas najavila Bela kuća.

Komentari (0)

Svet