Fokus

Meksički studenti nestali 2014. godine: Njih šestoro predato vojsci, troje ubijeno, a ne zna se šta je sa ostalih 34

Komentari

Autor: Tanjug

27/08/2022

-

14:18

Meksički studenti nestali 2014. godine: Njih šestoro predato vojsci, troje ubijeno, a ne zna se šta je sa ostalih 34
Meksički studenti nestali 2014. godine: Njih šestoro predato vojsci, troje ubijeno, a ne zna se šta je sa ostalih 34 - Copyright AP Photo/Marco Ugarte

veličina teksta

Aa Aa

Šest od 43 meksička studenta koji su nestali 2014. godine, navodno su danima bili zatočeni u jednom skladištu, a zatim su predati komandantu lokalne vojne baze koji je naredio njihova ubistva, saopštio je zvaničnik meksičke vlade.

Predstavnik ministarstva unutrašnjih poslova Alehandro Encinas koji vodi Komisiju za istinu, izneo je šokantno otkriće koje direktno povezuje vojsku sa jednim od najvećih zločina u u Meksiku, u slučaju koji do danas nije u potpunosti razjašnjen, prenosi AP.

Studenti su 26. septembra 2014. iz svog koledža u Ajocinapi putovali u susedni grad Igualu, kako bi protestovali zbog diskriminacije.

Ministar pravde Meksika Hesus Muriljo Karam je 2015. godine saopštio da je policija povezana sa kriminalnom bandom napala njihove autobuse u gradu Iguali, prema naređenju lokalnog gradonačelnika i njegove žene.

Istraga je utvrdila kako je policija studente predala bandi "Gereros unidos", koji su ih odveli u dva kamiona, ubili, zapalili njihova tela i bacili ih u reku, a do danas su identifikovani ostaci samo troje od 43 studenata.

"Postoje i informacije potkrijepljene telefonskim pozivanjima hitnih službi da je navodno šest od 43 nestala studenata nekoliko dana držano u životu, u kako oni zovu, starom magacinu i odatle su predati pukovniku Hozeu Rodrigesu Perezu", rekao je Encinas.

On je saopštio da su "navodno šestorica studenata bila živa čak četiri dana nakon događaja i ubijeni su i nestali po naređenju pukovnika" .

Uloga vojske u nestanku studenata dugo je bila izvor tenzija između njihovih porodica i vlasti, navodi AP.

Od početka istrage su se postavljala pitanja o saznanjima vojske o tome šta se dogodilo i o njenoj mogućoj umešanosti u slučaj.

Roditelji studenata godinama su tražili da se dozvoli pretres vojne baze u Iguali, a tek 2019. godine dobili su tu mogućnost zajedno sa Encinasom i Komisijom za istinu.

Meksička policija uhapsila je prošle nedelje bivšeg državnog tužioca Hesusa Murilja, koji je tokom svog mandata vodio istragu u ovom slučaju, a koji se sumnjiči da je umešan u otmicu i ubistvo 43 studenta.

Vlasti su ubrzo zatim saopštile i da su nalozi za hapšenje izdati za 20 vojnika i oficira, pet lokalnih zvaničnika, 33 lokalna policajca i 11 državnih policajaca, kao i za 14 članova kriminalne bande.

Komentari (0)

Svet