Fokus

Roditelji 43 nestala studenta u Meksiku pozdravili hapšenje bivšeg tužioca i priznanje da je reč o zločinu države

Komentari

Autor: CNN

27/08/2022

-

18:20

Roditelji 43 nestala studenta u Meksiku pozdravili hapšenje bivšeg tužioca  i priznanje da je reč o zločinu države
Tanjug/AP/Marco Ugarte - Copyright Tanjug/AP/Marco Ugarte

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Meksika utvrdila je da je nestanak 43 studenta pre skoro osam godina "zločin države" što su njihove majke i očevi pozdravili. Učenici su bili u poseti jugozapadnom gradu Igualu sa učiteljskog koledža u Ajocinapi kada su njihove autobuse presrele lokalna policija i savezne vojne snage u septembru 2014.

Više ih niko nije video, niti se do danas zna šta se s njima dogodilo i zašto. Sudbina studenata ostala je trajna misterija, uprkos naporima da se slučaj reši kao i velikog interesovanja međunarodne javnosti.

"Za nas je izveštaj vlade značajan i daje nam nadu da ćemo na kraju saznati istinu i potražiti pravdu za njih", navele su unesrećene porodice u saopštenju.

Tanjug/AP/Marco Ugarte

 

Preživeli iz  grupe koja je, kada se napad dogodio, brojala oko 100 studenata, rekli su da su njihove autobuse zaustavili i na njih pucali naoružani policajci i vojnici. Autobusi izrešetani mecima kasnije su pronađeni na ulicama grada, sa razbijenim prozorima i krvlju. Oko 43 učenika je zauvek nestalo. Vlada Meksika je napokon, posle brojnih dokumenata,  tekstualnih poruka, telefonskih zapisa i svedočenja, incident okvalifikovala kao  "državni zločin".

Hesus Muriljo Karam, bivši državni tužilac Meksika, uhapšen je samo jedan dan nakon što je izveštaj izašao u javnost i tužilaštvo ga je optužilo za zločine prisilnog nestanka, mučenja i višegodišnjeg ometanja pravde.

Muriljo Karam je vodio državnu istragu o nestancima studenata, a nekadašnji predsednik Enrike Penje Nijeta kritikovao je istragu kao presporu i netransparentnu. Njegovo hapšenje pozdravili su roditelji nestalih studenata. Meksički sud izdao je 83 naloga za hapšenje u vezi sa nestankom.

Tanjug/AP/Marco Ugarte

 

"Danas se sa nama slaže i sudija koji procesuira slučaj. Muriljo Karam je sproveo sumnjivu, neregularnu istragu, opterećenu mučenjem, manipulacijom i izmišljanjem dokaza, konstruišući tako laž koja nas je sprečila da saznamo gde se nalaze naša deca", navode roditelji u zajedničkoj izjavi.

"Ne možemo odustati od borbe dok ne dobijemo potpuni dokaz o njihovoj lokaciji. Biće bolno za naše porodice da saznaju njihovu sudbinu, posebno ako nisu živi, ali ako nam daju relevantne dokaze, mi ćemo otići kući da ih oplakujemo. Do danas mi to nemamo, stoga se naša borba nastavlja", kažu ogorčeni roditelji a prenosi CNN.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet