Fokus

Trećina Pakistana je pod vodom, više od 1.100 mrtvih: "Sve je jedan veliki okean, nema suvog kopna za ispumpavanje vode"

Komentari

Autor: BBC, Tanjug

30/08/2022

-

10:25

Trećina Pakistana je pod vodom, više od 1.100 mrtvih: "Sve je jedan veliki okean, nema suvog kopna za ispumpavanje vode"
Trećina Pakistana je pod vodom, više od 1.100 mrtvih: "Sve je jedan veliki okean, nema suvog kopna za ispumpavanje vode" - Copyright Tanjug AP/Zahid Hussain

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 1.136 osoba izgubilo je život u katastrofalnim poplavama koje su pogodile Pakistan, a tamošnji ministar za klimu Šeri Rehman saopštio je da je čak trećina zemlje zapravo pod vodom. Bujice vode odnele su puteve, domove i useve, prenosi BBC.

"Sve je jedan veliki okean, nema suvog kopna za ispumpavanje vode", rekao je Rahman nazivajući ovo "krizom nezamislivih razmera".

Količina padavina bila je rekordna zna poslednjih nekoliko decenija, a vladini zvaničnici za to su okrivili klimatske promene.

"Bukvalno je jedna trećina Pakistana trenutno pod vodom, što je premašilo svaku granicu, svaku normu koju smo videli u prošlosti. Nikada nismo videli ovako nešto", rekao je Raman za AFP.

Tanjug AP/Sherin Zada

 

Prema prvim procenama, više od 10 milijardi dolara iznosi šteta od velikih poplava u Pakistanu, saopštio je ministar Ahsan Ikbal. On je rekao i da svet ima obavezu da pomogne toj državi da se nosi sa posledicama klimatskih promena koje je prouzrokovao čovek, prenosi Rojters.

Do sada nezabeležene bujične poplave izazvane rekordnim monsunskim kišama odnele su puteve, useve, infrastrukturu i mostove, usmrtivši više od 1.100 ljudi poslednjih nedelja, a direktno je pogođeno više od 33 miliona ljudi, što je preko 15 odsto od 220 miliona stanovnika zemlje, navodi britanska agencija.

Ministar za planiranje i razvoj, u čijem resoru su i posledice klimatskih promena, nazvao je situaciju "humanitarnom katastrofom epskih razmera".

"Mislim da će šteta biti ogromna. Za sada, vrlo rana, preliminarna procena je da je ona velika, veća od 10 milijardi dolara“, rekao je Ikbal za Rojters u intervjuu.

On je saopštio i da je u poplavama do sada izgubljeno 1.138 ljudskih života i oštećeno skoro milion kuća.

Većina smrtnih slučajeva prijavljena je u severozapadnoj provinciji Kiber Pakhtunkhva i južnoj provinciji Sind, koje su najteže pogođene poplavama.

Ikbal je nedavne poplave ocenio najgorim od onih koje su pogodile Pakistan 2010. godine, i rekao da bi za obnovu i oporavak države moglo biti potrebno pet godina, dok će se u bliskoj budućnosti zemlje suočiti s nestašicom hrane.

Da bi se ublažio nedostatak hrane, ministar finansija Miftah Ismail ranije je saopštio da bi zemlja mogla da razmotri uvoz povrća od najvećeg rivala Indije, iako dve susedne zemlje odavno nemaju nikakvu prekograničnu trgovinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet