Fokus

Tajvanski bogataš hoće da osnuje tromilionsku "civilnu vojsku", vest objavio noseći pancir i šlem

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Gardijan, Blumberg

03/09/2022

-

14:07

Tajvanski bogataš hoće da osnuje tromilionsku "civilnu vojsku", vest objavio noseći pancir i šlem
Tajvanski bogataš hoće da osnuje tromilionsku "civilnu vojsku", vest objavio noseći pancir i šlem - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Osnivač kompanije za proizvodnju mikročipova "Junajted mikroelektroniks" Robert Cao želi da formira i finansira civilnu vojsku Tajvana koja bi imala više od tri miliona pripadnika, i koja bi trebalo da učestvuje u odbrani zemlje od eventualne kineske invazije.

Cao, koji je napustio direktorsku poziciju u ovoj firmi mikročipova još 2006. godine, rekao je kako želi da osnuje i finansira obuku za "3,3 miliona civilnih ratnika i strelaca", a procenio je da bi ga to koštalo oko milijardu tajvanskih dolara (32 miliona evra). On je svoje namere objavio na konferenciji za medije, dodavši da je Komunistička partija Kine (KP) "sve veća pretnja Tajvanu".

Na konferenciji se pojavio noseći pancir i šlem, a istakao je i da planira obuku civilne vojske da sprovede u naredne tri godine, i to u saradnji sa ostrvskom odbrambenom organizacijom "Kuma akademija".

Prema trenutnim planovima, 60 odsto novčanih sredstava trebalo bi da ode na građenje armije "ratnika", kako ih je nazvao, dok bi preostalih 40 odsto trebalo da bude uloženo u streljačku obuku za još 300.000 ljudi.

"Ako možemo uspešno da se odupremo ambicijama Kine, ne samo da ćemo moći da sačuvamo svoju domovinu, već ćemo dati veliki doprinos i svetskoj situaciji i razvoju civilizacije", rekao je Cao.

profimedia

 

"Ako uzmemo u obzir sve zločine koje je KP počinila protiv sopstvenog naroda i brutalan tretman ljud poput Ujgura, koji nisu Kinezi, pretnja te stranke je samo još više razljutila tajvanski narod, i raspirila mržnju protiv neprijatelja, kao što je i dodatno ojačala zajedničku volju za otporom", dodao je Cao.

Kompanija koju je osnovao se distancirala od njega nakon ovih izjava, pa su tako saopštili da "nemaju ništa sa Caom". 

Promenio mišljenje zbog Hongkonga

To što neko želi da formira vojsku od tri miliona ljudi je samo po sebi dovoljno zanimljiva vest, ali u slučaju ovog tajvanskog bogataša, to nije sve. Cao je, naime, u prošlosti zdušno podržavao ujedinjenje Kine i Tajvana, a 2011. godine se čak i odrekao tajvanske lične karte u znak protesta zbog toga što je vlada u Tajpeju pokrenula istragu protiv njegove kompanije, prenosi Blumberg.

Sada je, međutim, za "Radio slobodna Azija" rekao da je pormenio mišljenje o kineskom režimu najviše zvog načina na koji je "progonjena prodemokratska vlast u Hongkongu", a na konferenciji gde je najavio formiranje vojske, rekao je i da se odriče Singapurskog pasoša, kao i da istovremeno vraća tajvanske dokumente.

"Vratio sam se na Tajvan, i umreću na Tajvanu. neću gledati kako Komunistička partija Kine pretvara Tajvan u novi Hongkong", rekao je Cao na konferenciji.

Što se tiče "Kuma akademije" sa kojom je najavio saradnju, u pitanju je organizacija osnovana prošle godine, a razlog za njeno formiranje je bila želja tajvanskih civila da budu dovoljno obučeni kada su u pitanju gerilske taktike ratovanja, samoodbrana i ukazivanje prve pomoći. U avgustu, "Kuma akademija" pokrenula je kampanju u svrhu finansiranja, a Cao je bio jedan od onih koji su se odazvali na ovaj poziv.

EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

 

Nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, apetit tajvanske zajednice za civilnu obuku porastao je ali vlada nije na to odgovorila adekvatno, uglavnom se fokusirajući na profesionalnu vojsku i rezerviste, prenosi Gardijan, navodeći da je problem Tajpeja to što nema dovoljno profesionalnog ljudstva kako bi sve pozicije bile popunjene.

"Rat nije pitanje za nekolicinu ljudi, i u odbrani Tajvana bi trebalo da učestvuju svi njegovi stanovnici. Svako ima mogućnost i odgovornost da doprinese ratu onoliko koliko može", saopštili su iz "Kuma akademije".

Tenzije između Kine i Tajvana su u poslednjih mesec dana znatno porasle, a sve je počelo kada je američka zvaničnica Nensi Pelosi posetila Tajpej. Iz Pekinga su ovo smatrali provokacijom pa su pokrenuli vojne vežbe kojima su praktično okupirali celo ostrvo, ali to nije sprečilo još nekoliko američkih zvaničnika da posle Pelosi doputuju na Tajvan. 

U poslednjih nekoliko dana, iz Tajpeja saopštavaju kako moraju da ispaljuju hice upozorenje jer kineski dronovi konstantno preleću preko zamišljene linije razgraničenja u Tajvanskom moreuzu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet