Fokus

Tajvan ispalio hice upozorenja na kineski dron, leteo iznad manjeg ostrva

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

30/08/2022

-

17:19

Tajvan ispalio hice upozorenja na kineski dron, leteo iznad manjeg ostrva
Tajvan ispalio hice upozorenja na kineski dron, leteo iznad manjeg ostrva - Copyright Tanjug/Lin Jian/Xinhua via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Tajvanska vojska ispalila je danas hice upozorenja na kineski dron koji je leteo iznad tajvanskog ostrvca u blizini kineske obale, izjavio je portparol tajvanskih oružanih snaga i potvrdio da se bespilotna letelica vratila u Kinu nakon ispaljenih hitaca, prenosi Rojters.

Danas su prvi put ispaljeni hici upozorenja u jednom ovakvom incidentu, a već nekoliko dana se Tajpej žali na to da kineski dronovi nadleću nad ostrvima pod njegovom kontrolom.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, Žao Liđan, rekao je juče da "kineski dornovi lete nad kineskom teritorijom, a to nije nešto zbog čega bi trebalo praviti probleme".

Ovakva izjava naišla je na negativnu reakciju tajvanskih zvaničnika, pa je tako ministar spoljnih poslova u Tajpeju rekao da "postoji drevna kineska poslovica koja glasi da su oni koji dolaze nepozvani, zapravo lopovi".

Nedavno su tenzije između Kine i Tajvana, koji Peking smatra svojom teritorijom, porasle nakon što je Tajpej posetila predsedavajuća u Predstavničkom domu američkog Kongresa, Nensi Pelosi. Kao odgovor na tu posetu, Kina je održala vojne vežbe koje su de fakto blokirale teritoriju oko Tajvana na nekoliko dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet