Fokus

Pretnja po "status kvo" u Tajvanskom moreuzu: Kineski manevri oko ostrva mogli bi da postanu "nova normalnost"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Gardijan, SCMP, VOA

10/08/2022

-

18:07

Pretnja po "status kvo" u Tajvanskom moreuzu: Kineski manevri oko ostrva mogli bi da postanu "nova normalnost"
Pretnja po "status kvo" u Tajvanskom moreuzu: Kineski manevri oko ostrva mogli bi da postanu "nova normalnost" - Copyright Tanjug/Lin Jian/Xinhua via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Prisustvo Narodnooslobodilačke vojske Kine u okolini Tajvana moglo bi da postane "nova normalnost" nakon posete američke zvaničnice Nensi Pelosi tom ostrvu. Glavni deo kineskih vojnih vežbi u blizini Tajvana je završen, ali stručnjaci smatraju kako će Peking nastaviti sa sličnim poduhvatima na toj teritoriji, ili čak nekim agresivnijim potezima koji će biti mnogo bliže Tajpeju. 

Kineski zvaničnici oštro su se protivili tome da Pelosi poseti Tajvan, govoreći kako se time podriva autoritet Pekinga i narušavaju odnosi između Kine i SAD. Pretpostavlja se, stoga, da su kineske vojne vežbe u šest vazdušnih i kopnenih zona kojima je ostrvo praktično bilo "opkoljeno", direktan odgovor na njenu posetu, odnosno protest i "pokazna vežba" šta bi moglo da se dogodi ukoliko SAD, kako je kineski ministar spoljnih poslova rekao, nastavi sa "zlonamernim potezima povodom tajvanskog pitanja".

Mada se najveći deo vežbi završio, neki manevri se i dalje nastavljaju, i analitičari pokušavaju da shvate kako se dinamika tom području promenila, kao i šta bi budućnost mogla da donese za odnose u Tajvanskom moreuzu.

"Cilj ovoga bilo je da se zaplaši tajvansko stanovništvo, i da im se usadi osećaj bespomoćnosti. U pitanju je politička poruka poslata vojnim putem, i postoji stvarni rizik da bi još agresivniji koraci mogli da budu normalizovani", rekao je za Gardijan profesor vojne strategije sa Kraljevskog koledža u Londonu Alesio Patalano.

Da su pretnje kineske vojske i te kako ozbiljne, pokazala je i izjava portparola tamošnjeg ministarstva spoljnih poslova Vanga Venbina, koji je rekao da je "cilj vojnih vežbi slanje upozorenja onima koji traže nezavisnost Tajvana". 

Pored konkretne pretnje vojnim napadom, kineske vojne vežbe oko ostrva su ugrozile i bezbednost transportnih aviona i brodova koji prolaze Tajvanskim moreuzom, što je jedno od važnih područja za svetski lanac snabdevanja. Na primer, Tajvan je ključni izvoznik kompjuterskih čipova za kompanije širom sveta, uključujući tu i Kinu.

"Nova normalnost"

Prema analizama lista Gardijan, kineska vojska je prošle nedelje u vazdušnu zonu na koju Tajvan polaže pravo poslala najmanje 140 borbenih aviona, od kojih je 100 prešlo preko zamišljene središnje linije koja preseca Tajvanski moreuz, a predstavlja nezvanično administrativno razgraničenje nadležnosti Pekinga i Tajvana.

Takođe, iz kineske vojske rekli su kako su ušli u teritorijalne vode Tajvana, što je Tajpej negirao, a najmanje 41 kineski brod prešao je središnju liniju. Pre nekoliko dana je, kako su rekli iz Tajpeja, deset kineskih brodova igralo "igru mačke i miša" protiv tajvanskih brodova blizu središnje linije , a najmanje sedam "jata" kineskih dronova primećeno je u vazdušnom području iznad tajvanske teritorije.

Kroz sve ove vojne manevre, Peking je približio vojsku onome što Tajvan smatra svojom granicom, i verovatno pokušava da uspostavi "novu normalnost" u kojoj bi eventualno mogao da kontroliše pristupe lukama i vazdušnom prostoru ostrva, navodi VOA.

profimedia

 

Prema zvaničnom saopštenju, vojne vežbe su "uspešno izvedene" a "situacija u Tajvanskom moreuzu nastavlja da bude pod prismotrom". Međutim, Boni Glejzer iz Nemačkog Maršal fonda rekla je da se "ne može sa sigurnošću utvrditi koliko je kineska vojska bila uspešna".

"Nije jasno ko je komandovao ili ko je imao kontrolu. Oni su vežbali postavljanje blokada i izvođenje napada na ostrvo, ali vežbe nisu sadržale sve elemente koj bi bili potrebni za eventualnu invaziju na ostrvo", rekla je Glejzer. Dodala je da bi ti elementi mogli da budu dopunjeni novim najavljenim vežbama kineske vojske, čiji bi fokus trebalo da budu napadi na neprijateljske podmornice i druga plovila.

Promena "statusa kvo"

Središnja linija koja razgraničava nadležnosti Pekinga i Tajpeja uspostavljena je 1955. godine i u tome su učestvovale SAD. Od tada, iz Vašingotna vrše pritisak i na jedne i na druge da se središnja linija ne prelazi. U poslednje vreme, međutim, sve su glasnije izjave amričkih zvaničnika o tome kako će "priteći u pomoć Tajvanu u slučaju invazije Kine".

Ukoliko Peking nastavi sa prelaženjem središnje linije, mogli bi da promene trenutni "status kvo" Tajvanskog moreuza, što bi imalo velike posledice po Tajvan, smatraju stručnjaci. 

"Nije pitanje da li će kineska vojska napasti Tajvan, već je pitanje kada će se to desiti. Pored toga što šalju dronove da lete iznad teritorija koje kontroliše Tajpej, kineska vojska takođe namerno šalje borbene avione blizu središnje linije, i lansira projektile u vode koje su blizu samog ostrva", rekao je za kineski list SCMP Tung Li Ven, tajvanski politički analitičar.

Da kineska vojska pokušava da uspostavi "novu normalnost" prelaženjem središnje linije, čime bi Tajpej imao manje vremena za reakciju na eventualni napad, smatra i Ma Čen Kun, strčnjak za kineska vojna pitanja sa tajvanskog Fu Sing Kang koledža. 

"Određivanje šest zona u kojima su izvršene vojne vežbe, praktično je bila blokada. Time je ograničen prostor za eventualne vojne operacije Tajvana. Ubuduće bi kineska vojska mogla češće da koristi ovakav model, kako bi se ostrvo okružilo 'ratnim igrama' i tako stvorio novi 'normalni' poredak", kaže Ma.

Tajvan počeo vojne vežbe

Iz tajvanskog ministarstva odbrane su više puta rekli kako "ne nameravaju da traže eskalaciju bilo kakvih sukoba niti da stvaraju neprijateljstva". Međutim, tajvanski ministar spoljnih poslova Džozef Vu rekao je juče da je Tajpej započeo vojne vežbe za proveru borbene gotovosti, kao odgovor na kineske manevre.

Vu je istakao da je Kina iskoristila posetu Pelosi samo kao izgovor, i da Peking ima za cilj da kontroliše Istočno i Južno kinesko more preko Tajvanskog moreuza, kao i da želi da promeni status kvo i pripoji Tajvan, koji smatra sopstvenom teritorijom.

Tanjug/Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP

Džozef Vu, tajvanski šef diplomatije

Dodao je i da su, zapravo, kineske vojne vežbe pokrenute kao deo plana za pripremu invazije Pekinga na ovo ostrvo. Nije ponudio vremenski okvir za mogući napad na Tajvan, ali je naveo da Peking sprovodi velike vojne vežbe i lansiranja raketa, uz sajber napade, dezinformacije i ekonomsku prinudu, u pokušaju da oslabi moral stanovništva na ostrvu, preneo je Rojters.

"Nakon što se vežbe završe, Kina bi mogla da pokuša da konkretizuje svoje delovanje u nastojanju da uništi dugoročni status kvo u Tajvanskom moreuzu", rekao je Vu.

Zaključio je time da "Tajpej nije zaplašen, čak ni u trenutku kada Peking nastavlja manevre i preko nezvanične središnje linije Tajvanskog moreuza". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet