Fokus

Jermenski lider optužio Azerbejdžan za "upad na teritoriju", oni tvrde da je u pitanju provokacija

Komentari

Autor: Euronews

14/05/2021

-

13:32

Jermenski lider optužio Azerbejdžan za "upad na teritoriju", oni tvrde da je u pitanju provokacija
Jermenski lider optužio Azerbejdžan za "upad na teritoriju", oni tvrde da je u pitanju provokacija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jermenski lider Nikol Pašinjan optužio je azerbejdžanske trupe za upad na teritoriju, nekoliko meseci od poslednjih velikih sukoba u Nagorno-Karabahu.

Kako stoji u zvaničnom saopštenju, Pašinjan je na sastanku državnog saveta bezbenosti izjavio da je u pitanju pokušaj opsade jezera Sev, koje ove dve zemlje dele, i dodao da će Jermenija "prikladno odgovoriti" na "upad".

Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana je odbacilo ove optužbe, nazvavši ih "provokacijom".

profimedia

 

"Smatramo da zvaničnici Jermenije koriste ovakve izjave u svrhu predizborne kampanje, što je neprihvatljivo", stoji u njihovom saopštenju.

Dodali su još i da vojska Azerbejdžana zauzima položaje na granici u regionima Zangilan, Gubadli, Lačin and Kalbadžar, i da "sa razlogom posmatraju kako se situacija odvija".

Istakli su kako je Azerbejdžan "posvećen ublažavanju tenzija u regionu", i da se nadaju "da će se situacija uskoro normalizovati, jer su poslali delegaciju na pregovore još 12. maja".

Reakcije Makrona, Putina i SAD

Francuski predsednik Emmanuel Makron pozvao je azerbejdžanske trupe "da se odmah povuku".

"Ponovo kažem narodu Jermenije, imate podršku Francuske", dodao je Makron.

Minsk Grupa

Francuska, Rusija i SAD su članice Minsk Grupe, koju je 1992. godine osnovao OEBS u cilju mirnog nalaženja rešenja u sporu između Azerbejdžana i Jermenije, a koji se tiče područja Nagorno-Karabah.

Vašingtona je saopštio da "pomno prate" situaciju.

"Koliko smo shvatili, pregovori su u toku. Pozivamo obe strane na uzdržanost, i podstičemo ih da mirno reše situaciju", napisao je portparol Ministarstva spoljnih poslova SAD Ned Prajs na Tviteru.

 

Iz Kremlja je stigao poziv ruskog predsednika Vladimira Putina da se obe strane striktno pridržavaju sporazuma o primirju iz novembra 2020. godine.

U saopštenju se navodi da je Putin jutros razgovarao telefonom sa Pašinjanom, i da je Rusija i dalje u bliskom kontaktu i sa Jerevanom i sa Bakuom, kako bi se obezbedila stabilnost u čitavom regionu.

Komentari (0)

Svet