Fokus

Artemis 1 ponovo "na pauzi": Curenje gasa sprečilo lansiranje rakete na Mesec

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP

03/09/2022

-

18:40

Artemis 1 ponovo "na pauzi": Curenje gasa sprečilo lansiranje rakete na Mesec
Artemis 1 ponovo "na pauzi": Curenje gasa sprečilo lansiranje rakete na Mesec - Copyright AP Photo/Chris O'Meara

veličina teksta

Aa Aa

Još ćemo sačekati da vidimo početak misije Artemis 1 - nova raketa za put na Mesec kompanije NASA ponovo nije uspešno poletela, a po drugi put je lansiranje osujetilo opasno curenje goriva.

Kontrolori su, zato, odustali od slanja rakete u kojoj će biti test lutke u svemir.

Prvi pokušaj ranije ove nedelje takođe je bio poremećen nekontrolisanim izbacivanjem vodonika, ali taj kvar nije povezan sa ovim.

Zvaničnica NASA koji je bio zadužen za lansiranje Čarli Blekvel-Tompson i njen tim pokušali su da zapuše današnje curenje na način na koji su to uradili prošli put - zaustavili su i ponovo pokrenuli protok superhladnog tečnog vodonika u nadi da će ukloniti kvar u dovodnoj liniji.

Kada se curenje nastavilo nakon dva ovakva neuspešna pokušaja i ispiranja helijuma, Blekvel-Tompson je odlučila kako je ipak vreme da se stane sa odbrojavanjem i lansiranje odloži.

Misija Artemis 1 je probni let od ogromnog značaja. Lansiranjem, bespilotni Orion modul biće postavljen u orbitu oko Meseca pre povratka na Zemlju. Prikupljaće ključne podatke pre narednih faza misije - lansiranja modula Orion sa ljudskom posadom u lunarnu orbitu, nakon čega će uslediti prva misija sletanja ljudi na Mesec od 1972. godine.

Ovo je prva faza misije Artemis, koja ima za krajnji cilj uspostavljanje dugoročnog prisustva na površini Meseca.  Letelica Orion, visoka tri metra, može da ponese četiri astronauta. Test lutka u prirodnoj ljudskoj veličini, u narandžastom odelu za let, zauzeće pilotsku poziciju, a biće opremljena senzorima za vibraciju i ubrzanje. 

Druge dve lutke, napravljene od materijala koji simulira ljudsko telo, meriće kosmičko zračenje, što je jedan od najvećih rizika svemirskih letova.
Takođe, tokom leta će deset satelita veličine kutije za cipele iskočiti iz kapsule kada ona bude na putu ka Mesecu. Te kutije će, između ostalog, meriti i nivoe zračenja.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

03.09.2022 21:07

Шта ли је запело у копродукцији НАСА-Холивуд? Поучени оноликим пропустима у снимању оног блокбастера из 1969, изгледа да сада ништа не препуштају случају. Све мора да клапа и делује као да је документарац.

Svet