Fokus

Trećina Pakistana pod vodom: Broj stradalih prešao 1.200, zemlji preti i širenje bolesti

Komentari

Autor: BBC

03/09/2022

-

21:42

Trećina Pakistana pod vodom: Broj stradalih prešao 1.200, zemlji preti i širenje bolesti
Tanjug/AP/Zahid Hussain - Copyright Tanjug/AP/Zahid Hussain

veličina teksta

Aa Aa

Humanitarni radnici upozoravaju da nedostatak čiste vode za piće uzrokuje porast bolesti u Pakistanu, gde je broj stradalih u razornim poplavama prešao 1.200. Pristup čistoj vodi bio je najveći problem za one koji pokušavaju da nađu hranu i sklonište, saopštila je medicinska dobrotvorna organizacija Lekari bez granica.

Vlada se sastala u subotu da proceni razmere poplava koje su potopile trećinu zemlje, a navodi se da najmanje jednu trećinu žrtava čine deca.

Ministar vlade Asan Ikbal rekao je da zemlja nema resurse da se nosi sa krizom, za koju ističe da je "bez presedana", i dodaje da su ovakve poplave "najgora klimatska katastrofa u novijoj svetskoj istoriji".

Oko 1,4 miliona domova uništeno je u rekordnim monsunskim kišama koje su pogodile više od 33 miliona ljudi. Najviši zvaničnik za upravljanje katastrofama u zemlji rekao je da je 2022. godina pokazala "oštru realnost klimatskih promena Pakistanu", preneo je BBC.

U međuvremenu, agencija UN za decu Unicef saopštila je da je veliki broj mlađe populacije u opasnosti od bolesti zbog nedostatka čiste vode.

"Sada postoji veliki rizik od brzog širenja smrtonosnih bolesti koje se prenose vodom, dijareje, kolere, denga groznice, malarije“, rekao je Abdulah Fadil iz Unicefa. "Zbog toga postoji rizik da mnogo više dece strada", dodao je.

Prema nekim procenama, poplave su prouzrokovale štetu od najmanje 10 milijardi evra u Pakistanu, a mnogi se suočavaju sa ozbiljnom nestašicom hrane, jer je gotovo polovina useva u zemlji uništena.

Pakistan proizvodi manje od 1 odsto globalne emisija štetnih gasova, ali geografski položaj tu zemlju čini izuzetno ranjivom na klimatske promene. Mnogi faktori doprinose poplavama, ali zagrevanje atmosfere uzrokovano klimatskim promenama čini ekstremne padavine verovatnijim.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet