Fokus

UN apeluju za pomoć Pakistanu, šteta od poplava veća od 10 mililjardi dolara

Komentari

Autor: Tanjug

31/08/2022

-

14:28

UN apeluju za pomoć Pakistanu, šteta od poplava veća od 10 mililjardi dolara
UN apeluju za pomoć Pakistanu, šteta od poplava veća od 10 mililjardi dolara - Copyright Tanjug AP/Sherin Zada

veličina teksta

Aa Aa

Ujedinjene nacije apelovale su danas na prikupljanje 160 miliona dolara za pomoć Pakistanu pogođenom poplavama, koje su ocenjene kao nezabeležena klimatska katastrofa.

Prema prvim procenama, šteta od poplava u Pakistanu iznoši više od 10 milijardi dolara.

"Međunarodne agencije za pomoć angažuju se da pomognu stotinama hiljada ljudi raseljenih usled katastrofalnih poplava u Pakistanu zahtevajući ukidanje restrikcija na uvoz hrane iz Indije", izjavio je za Rojters pakistanski ministar finansija Miftah Ismail.

Prema njegovim rečima, Vlada će doneti odluku da li će odobriti uvoz hrane s obzirom na hitnost situacije i posle konsultacija sa koalicionim partnerima. Veoma mali obim trgovine i saobraćaja obavlja se između muslimanskog Pakistana i Indije, koja je većinom hinduistička, uprkos istorijskim i kulturnim vezama.

Neuobičajeno jake monsunske kiše, koje su ovog leta pogodile Pakistan, izazvale su poplave koje su pogodile trećinu zemlje, a poginulo je više od 1.100 ljudi, uključujući 380 dece.

Monsunske kiše bile su gotovo 190 odsto jače u odnosu na tridesetogodišnji prosek. Najviše je pogođena provincija Sind na jugu Pakistana gde su kiše bile obilnije za gotovo 466 odsto u odnosu na tridesetogodišnji prosek.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet