Fokus

Relaksacija tenzija: Indija i Kina povlače trupe sa sporne granične tačke

Komentari

Autor: Tanjug

08/09/2022

-

18:32

Relaksacija tenzija: Indija i Kina povlače trupe sa sporne granične tačke
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Indijski i kineski vojnici počeli su danas da se povlače s jedne od ključnih tačaka na spornoj granici između dve zemlje, a u sklopu napora da smanje tenzije nakon više od dve godine sukoba koji su ponekad imali i smrtonosni ishod, saopštilo je indijsko ministarstvo odbrane.

Navodi se da su indijske i kineske trupe u oblasti Gogra-Hotsprings počele da se povlače planski i koordinisano što doprinosi mirnoj atmosferi u pograničnim oblastima, prenosi AP.

Razdvajanje je usledilo nakon 16. runde razgovora na nivou komandanta dve zemlje u julu, navedeno je u saopštenju. Kineska vlada nije odmah komentarisala ove navode.

AP podseća da postoje tri ključne sporne tačke između dve zemlje, a to su Gogra-Hotsprings, Depsang i Pangong odakle je prošle godine došlo do izvesnog povlačenja trupa.

Agencija napominje i da su dve zemlje stacionirale desetine hiljada vojnika uz podršku artiljerije, tenkova i borbenih aviona duž defakto granice, nazvane Linija stvarne kontrole.

U junu 2020. godine, 20 indijskih vojnika ubijeno je duz šporne granice u sukobu sa kineskim vojnicima koji su koristili palice, kamenje i pesnice, a Kina je tada izgubila četiri vojnika.

Kina i Indija su 1962. godine vodile rat oko granice, a Linija stvarne kontrole razdvaja teritorije od Ladaka na zapadu do istočne indijske države Arunačal Pradeš, na koju Kina polaže pravo.

Komentari (0)

Svet