Fokus

Vašington i Seul zabrinuti zbog izvestaja iz Pjongjanga: "Suprotstavićemo se politici Severne Koreje"

Komentari

Autor: Tanjug

17/09/2022

-

11:55

Vašington i Seul zabrinuti zbog izvestaja iz Pjongjanga: "Suprotstavićemo se politici Severne Koreje"
Nova raketna proba Severne Koreje, ispaljena dva projektila - Copyright Tanjug AP/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

SAD i Južna Koreja su na redovnom sastanku zajedničke Savetodavne grupe za strategiju odvraćanja na nivou zamenika ministara odbrane, održanom u Vašingtonu, istakle da će nastaviti da se suprotstavljaju politici Severne Koreje koristeći sve moguće mehanizme.

Učesnici sastanka su izrazili "ozbiljnu zabrinutost zbog eskalacije i destabilizujućih izveštaja iz Pjongjanga u vezi sa upotrebom nuklearnog oružja, uključujući usvajanje novog severnokorejskog zakona o nuklearnom oružju", preneo je Interfaks.

"SAD i Republika Koreja potvrdile su da će nuklearna proba Pjongjanga naići na snažan odgovor. Dve zemlje blisko koordiniraju svoje akcije do detalja i spremne su za sve moguće scenarije", naglašava se u dokumentu.

U cilju suprotstavljanja Severnoj Koreji planira se povećanje broja zajedničkih bilateralnih i multilateralnih vežbi u regionu, dodaje se.

U saopštenju se ističe i da će SAD i Južna Koreja ojačati saradnju u borbi protiv izbegavanja sankcija Saveta bezbednosti UN od Severne Koreje i tražiti denuklearizaciju severa Korejskog poluostrva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet