Fokus

Najeksplicitnija izjava do sada: Bajden poručio da će američke snage braniti Tajvan u slučaju invazije Kine

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2022

-

08:44

Najeksplicitnija izjava do sada: Bajden poručio da će američke snage braniti Tajvan u slučaju invazije Kine
Tanjug/AP/Evan Vucci - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da bi SAD branile Tajvan u slučaju invazije Kine, što je njegova "najeksplicitnija izjava" dosad po tajvanskom pitanju i izvesno je da će to naljutiti Peking, ocenio je Rojters.

U intervjuu za "CBS" mrežu u nedelju, upitan da pojasni da li će  "američke snage -  branile demokratsko ostrvo koje Kina smatra svojim", Bajden je odgovorio potvrdno.

"Da, ukoliko bi došlo do napada bez presedana", poručio je Bajden.

Dodatno upitan da potvdri da će, za razliku od Ukrajine, "američke snage - Amerikanci i Amerikanke,  braniti Tajvan u slučaju invazije Kine", Bajden je odgovorio "da", prenosi Gardijan.

Rojters podseća da su se SAD dugo držale politike "strateške dvosmislenosti" i nisu jasno davale odgovor da li će vojno odgovoriti u slučaju napada na Tajvan.

Portparol Bele kuće je rekao da se američka politika prema Tajvanu nije promenila.

"Predsednik je ovo rekao i ranije, pa i tokom gostovanja u Tokiju ove godine. Jasno je stavio do znanja da se naša politika prema Tajvanu nije promenila. To ostaje isto", poručio je portparol.

Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova je izrazilo zahvalnost Bajdenu što je ponovio američku čvrstu posvećenost bezbednosti Tajvana.

Oglasio se Peking

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova uložilo je protest Sjedinjenim Američkim Državama nakon ove Bajdenove izjave. Kina zadržava pravo da preduzme sve neophodne mere kao odgovor na aktivnosti koje razdvajaju naciju, izjavila je Mao Ning, portparol ministarstva spoljnih poslova Kine, a prenosi Rojters.

AP Photo/Ng Han Guan, File

 

"Samo je jedna Kina na svetu, Tajvan je deo Kine, i Vlada Narodne Republike Kine je jedina legitimna Vlada u Kini", rekla je Mao na redovnoj konferenciji za novinare.

"Najosetljivija tačka na planeti u 21. veku"

Podsetimo, početkom avgusta na Pacifiku je bilo vrlo tenzično, nakon što je Tajvan posetila predsednica Predstavničkog doma u SAD Nensi Pelosi.

Naime, nakon što je Peking upozorio da je ova poseta "jasna provokacija" kojom se rizikuje izbijanje još jednog sukoba, Pelosi je ipak posetila ovo ostrvo, što je bila prva poseta ovako visoko rangiranog američkog zvaničnika Tajvanu posle 25 godina, te pokazala da je ovo ostrvo "najosetljivija tačka na planeti u 21. veku".

Tanjug/AP/Lin Jian, Itsuo Inouye, profimedia, Unsplash

 

Razlog zbog kog je Tajvan "tačka razdora" seže duboko u istoriju - Peking kaže da je Tajvan sastavni deo Kine, vlasti u Tajpeju tvrde da to ostrvo predstavlja nezavisnu državu, dok za Vašington ovo ostrvo ima veliki strateši značaj.

Dan nakon dolaska Pelosi, Kina je pokrenula vojne vežbe u blizini Tajvana, a tada je portparol kineskog ministarstva odbrane Tan Kefei izjavio je da će Peking čvrsto braniti svoj suverenitet i teritorijalni integritet, ne ostavljajući prostora za nezavisnost Tajvana.

Nakon burnih dešavanja posle posete američke zvaničnice, Kina je objavila da su mirno ujedinjenje i "jedna zemlja-dva sistema" osnovni principi za rešavanje tajvanskog pitanja, ali i da "neće odustati od upotrebe sile" i da "zadržava mogućnost da preduzme sve neophodne mere" u zaštiti od spoljnog mešanja i svih separatističkih aktivnosti.

Komentari (0)

Svet