Fokus

Kineska Bela knjiga o Tajvanu: Mirno ujedinjenje i "jedna zemlja-dva sistema" osnovni principi

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2022

-

17:49

Kineska Bela knjiga o Tajvanu: Mirno ujedinjenje i  "jedna zemlja-dva sistema" osnovni principi
Tanjug/AP/Chiang Ying-ying, Huizhong Wu, Taiwan Ministry of Defense - Copyright Tanjug/AP/Chiang Ying-ying, Huizhong Wu, Taiwan Ministry of Defense

veličina teksta

Aa Aa

Kina je danas poručila da su mirno ujedinjenje i "jedna zemlja-dva sistema" osnovni principi za rešavanje tajvanskog pitanja, ali i da "neće odustati od upotrebe sile" i da "zadržava mogućnost da preduzme sve neophodne mere" u zaštiti od spoljnog mešanja i svih separatističkih aktivnosti.

Kancelarija za poslove Tajvana i Kancelarija za informisanje pri Državnom savetu Kine, objavile su Belu knjigu pod naslovom "Tajvansko pitanje i ponovno ujedinjenje Kine u novoj eri", prenosi agencija Sinhua.

Mirno ujedinjenje i "jedna zemlja, dva sistema" su naši osnovni principi za rešavanje tajvanskog pitanja i najbolji pristup ostvarenju nacionalnog ujedinjenja, navodi se u Beloj knjizi.

"Radićemo s najvećom iskrenošću i uložićemo sve napore da postignemo mirno ujedinjenje. Ali nećemo odustati od upotrebe sile i zadržavamo mogućnost da preduzmemo sve neophodne mere, da se zaštitimo od spoljnog mešanja i svih separatističkih aktivnosti. To ni na koji način ne cilja na naše sunarodnike na Tajvanu. Upotreba sile bi bila poslednje sredstvo preduzeto pod ubedljivim okolnostima", kaže se u Beloj knjizi, prenosi Sinhua.

"Mi smo jedna Kina, a Tajvan je deo Kine"

Kako je saopštio portparol kancelarije, Bela knjiga je objavljena da bi se ponovila činjenica da je Tajvan deo Kine i demonstrirala rešenost Komunističke partije Kine (KPK) i kineskog naroda i njihova posvećenost nacionalnom ujedinjenju, i da bi se naglasila pozicija i politika KPK-a i kineske vlade u novoj eri.

"Mi smo jedna Kina, a Tajvan je deo Kine. Ovo je neosporna činjenica podržana istorijom i zakonom. Tajvan nikada nije bio država, njegov status kao dela Kine je nepromenljiv", navodi se u Beloj knjizi.

Naglašava se da je Rezolucija 2758 Generalne skupštine UN politički dokument koji obuhvata princip jedne Kine, čiji pravni autoritet ne ostavlja mesto sumnji i priznat je širom sveta, predstavlja univerzalni konsenzus međunarodne zajednice i u skladu je sa osnovnim normama međunarodnih odnosa.

Ističe se da je KPK posvećena istorijskoj misiji rešavanja tajvanskog pitanja i ostvarenja potpunog ponovnog ujedinjenja Kine i da je pod njenim rukovodstvom postignut veliki napredak u odnosima između dve obale Tajvanskog moreuza u proteklih sedam decenija.

Prema ovom dokumentu, postupci vlasti Demokratske progresivne stranke u Tajpeju doveli su do napetosti u odnosima "dve obale Tajvanskog moreuza", ugrožavanja mira i stabilnosti i podrivanja prosperiteta i ograničavanja prostora za mirno ujedinjenje.

To su prepreke koje se moraju ukloniti u unapređenju procesa mirnog ujedinjenja, navodi se u Beloj knjizi.

Saopšteno je i da su "spoljne snage podsticale provokativne akcije separatističkih snaga, što je pojačalo napetost i konfrontaciju između dve obale i podrilo mir i stabilnost u azijsko-pacifičkom regionu", prenosi Sinhua.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet