Fokus

Potpisano primirje sa Tadžikistanom, predsednik Kirgizije pozvao građane da imaju poverenje u vojsku

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2022

-

13:51

Potpisano primirje sa Tadžikistanom, predsednik Kirgizije pozvao građane da imaju poverenje u vojsku
Sadir Žaparov - Copyright Tanjug/AP/Yevgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Kirgizije Sadir Žaparov pozvao je danas građane da imaju poverenje u vojsku i strateške partnere i rekao da nema potrebe za dobrovoljačkim snagama na granici sa Tadžikistanom nakon prošlonedeljnih smrtonosnih sukoba.

"Nastavljamo sa našim naporima da rešimo kirgiško-tadžikistanska granična pitanja na miran način", rekao je Žaparov u televizijskom obraćanju povodom nacionalnog dana žalosti, preneo je Rojters.

Žaparov je pozvao na smirenost među muškarcima i omladinom koji su voljni da odu u Batken.

"Imamo hrabre ratnike i dovoljno snaga da odbijemo one koji krše naše granice", kazao je on. Takođe je zamolio Kirgize da ne veruju "provokatorima koji kleveću njihove strateške partnere, prijateljske nacije i narode koji dele njihovu poziciju".

Bivše sovjetske republike oružano su se sukobile zbog graničnog spora od 14. do 16. septembra, optužujući jedna drugu da koriste tenkove, minobacače, raketnu artiljeriju i jurišne bespilotne letelice za napad na isturene granične punktove i obližnja naselja. Najmanje 94 osobe poginule su između 14. i 16. septembra u borbama na spornom delu granice u kirgistanskoj provinciji Batken.

Komentari (0)

Svet