Fokus

Muškarac u Kini spasen nakon 17 dana potrage posle zemljotresa

Komentari

Autor: Tanjug

23/09/2022

-

10:58

Muškarac u Kini spasen nakon 17 dana potrage posle zemljotresa
Muškarac u Kini spasen nakon 17 dana potrage posle zemljotresa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Muškarac, koji se vodio kao nestao 17 dana nakon zemljotresa u kineskoj jugozapadnoj provinciji Sečuan, pronađen je živ, objavili su lokalni mediji, prenosi AP.

Radnik hidroelektrane Gan Ju, vodio se kao nestao nakon zemljotresa jačine 6,8 stepeni po Rihteru, koji je pogodio Sečuan 5. septembra. Njega je živog i povređenog nakon 17 dana pronašao lokalni meštanin, izvestio je kineski radio.

U zemljotresu su poginule 93 osobe, a stotine ih je povređeno, navodi AP.

Gan Ju i njegov kolega Luo Jong ostali su 5. septembra kod hidroelektrane Vandong, kako bi pružili prvu pomoć povređenim kolegama i pomogli da se spreči poplava, puštanjem vode sa brane.

Gan i Luo su pokušali da odu i peške su prešli oko 20 kilometara u planinama oko hidroelektrane.

Međutim, Gan je kratkovid i izgubio je naočare, zbog čega se teško snalazio na neravnom terenu.

Spasioci su tražili preživele, a Gan i Luo su bezuspešno pokušavali da pošalju signal za pomoć. Luo je kasnije otišao po pomoć i spasen je 8. septembra, nakon što je vatrom privukao pažnju spasilaca. Međutim, Gan je do tada već napustio raniju lokaciju.

Farmer koji živi u blizini hidroelektrane i poznaje teren pridružio se ove sedmice potrazi i on je nakon nekoliko časova čuo Gana i pronašao ga ispod drveća.

Prema kineskim novinama Čajna dejli, Gan je rekao da je preživeo 17-dnevno iskušenje uz pomoć vode i jedući divlje voće.

Prevezen je u obližnju bolnicu , gde su lekari konstatovali da ima nekoliko preloma kostiju, navodi AP.

Komentari (0)

Svet