Fokus

UN: Australija ugrozila prava ostrvljanima Toresovog moreuza jer ih nije zaštitila od klimatskih promena

Komentari

Autor: Tanjug

23/09/2022

-

12:53

UN: Australija ugrozila prava ostrvljanima Toresovog moreuza jer ih nije zaštitila od klimatskih promena
UN: Australija ugrozila prava ostrvljanima Toresovog moreuza jer ih nije zaštitila od klimatskih promena - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Komitet Ujedinjenih nacija za ljudska prava utvrdio je danas da je Australija ugrozila ljudska prava grupe ostrvljana iz Toresovog moreuza zato što ih nije adekvatno zaštitila od uticaja klimatskih promena.

Žalba, koju je komitetu pre više od tri godine podnelo osmoro stanovnika ostrva Toresovog moreuza i njihova deca, jedan je od sve većeg broja klimatskih slučajeva koji se pokreću širom sveta zbog povrede ljudskih prava i očekuje se da će ova presuda ohrabriti druge, ocenjuje Rojters.

"Ova odluka je važna pošto komitet otvara put za pojedinačne tužbe, tamo gde nacionalni sistemi nisu uspeli da preduzmu odgovarajuće mere da zaštite one koji su najranjiviji zbog negativnih uticaja klimatskih promena", rekla je članica Komiteta UN Elen Tigruđa.

Porast nivoa mora doveo je do velikih poplava i erozije obale na ovim ostrvima u poslednjih nekoliko godina, a njegovi stanovnici tvrde da neaktivnost Australije u vezi s klimatskim promenama predstavlja kršenje njihovih prava na kulturu, život i porodicu utvrđenih u Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima (1966), navodi britanska agencija.

Australija je tražila da se žalba odbaci, pošto nema dovoljno dokaza da posledice klimatskih promena utiču na ostvarivanje prava ostrvljana.

Stanovnici ostrva Toresovog moreuza su deo autohtone populacije Australije, zajedno sa Aboridžinima, koji žive na malim grupama nižih ostrva raspoređenih između Australije i Papue Nove Gvineje.

Žalba je podneta tokom vlade konzervativnog premijera Skota Morisona za koju se tvrdilo da ne čini dovoljno u borbi protiv klimatskih promena, a od tada, australijski parlament je usvojio zakon o smanjenju emisija štetnih gasova, a ministar za klimatske promene i energetiku Kris Boven posetio je ostrva ove godine.

Komentari (0)

Svet