Fokus

Počela evakuacija zbog supertajfuna: Više od 1.200 putnika zaglavljeno u lukama na Filipinima

Komentari

Autor: Tanjug

25/09/2022

-

08:48

Počela evakuacija zbog supertajfuna: Više od 1.200 putnika zaglavljeno u lukama na Filipinima
Počela evakuacija zbog supertajfuna: Više od 1.200 putnika zaglavljeno u lukama na Filipinima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Filipinske vlasti započele su evakuaciju ljudi iz priobalnih područja dok se glavno ostrvo Luzon, uključujući prestonicu Manilu, sprema za tajfun kategorije 3 koji nastavlja da jača, rekli su danas zvaničnici.

Tajfun Noru postao je supertajfun "nakon perioda eksplozivnog jačanja", s kontinuiranim vetrovima koji su se sinoć pojačali na 185 kilometara na sat sa 120 kilometara, objavila je u upozorenju agencija za katastrofe, prenosi Rojters.

Noru će nastaviti da se pojačava i mogao bi doći do kopna danas popodne ili večeras, uz vetar brzine od 205 kilometara na sat, upozorili su zvaničnici.

"Tražila sam od naših gradonačelnika da se pridržavaju strogih preventivnih evakuacija", rekla je Helen Tan, guvernerka pokrajine Kezon za lokalnu radio stanicu. Ribarima u priobalnim mestima zabranjeno je da isplove na more, rekla je ona.

Noru, 11. tropski ciklon koji je ove godine pogodio Filipine, doneće obilne i olujne kiše u glavnom gradu i obližnjim provincijama danas poslepodne. Vlasti su u pripravnosti zbog klizišta, poplava i razornih vetrova.

Filipinska obalska straža saopštila je da je više od 1.200 putnika i 28 plovila zaglavljeno u lukama južno od glavnog grada. Filipine, arhipelag od više od 7.600 ostrva, godišnje zahvati prosečno 20 tropskih oluja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet