Fokus

Trudo pitao papu Franju da dođe u Kanadu i izvini se starosedeocima zbog internata

Komentari

Autor: Tanjug

25/06/2021

-

22:40

Trudo pitao papu Franju da dođe u Kanadu i izvini se starosedeocima zbog internata
Trudo pitao papu Franju da dođe u Kanadu i izvini se starosedeocima zbog internata - Copyright Tanjug/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Kanade Džastin Trudo izjavio je da je pitao papu Franju da dođe u ovu severnoameričku zemlju i izvini se u ime katoličke crkve zbog uloge koju je imala u internatima za decu starosedelaca nakon što je otkriveno blizu 1.000 ostataka tela u dve masovne grobnice.


"Razgovarao sam direktno sa papom Franjom da mu naznačim koliko je bitno da, ne samo uputi izvinjenje, nego da dođe na kanadsko tlo i izvini se Kanađanima starosedeocima. Znam da vođstvo katoličke crkve aktivno radi na narednim koracima", rekao je Trudo novinarima, preneo je Rojters.

Organizacija starosedelaca Kanade "Kaueses prva nacija" u četvrtak je saopštila da je otkriven 751 neobeležen grob u srušenom internatu Marival u kanadskoj provinciji Saskečuan.

Grupa starosedelaca objavila je to samo nekoliko nedelja nakon što je otkriće ostataka 215 tela na mestu gde je bio drugi internat uzdrmalo državu.

U taj internatski školski sistem, koji je postojao između 1831. i 1996. godine, bilo je uključeno oko 150.000 dece starosedelaca koja su bila oduzeta od svojih roditelja i predata hrišćanskim školama radi asimilacije.

Preporuka za vas

Novo šokantno otkriće u Kanadi, kod katoličkog internata pronađeno više od 750 grobova starosedelaca
"Mračni period u istoriji Kanade" - posmrtni ostaci indijanske dece pronađeni u nekadašnjoj školi

Komentari (0)

Svet