Fokus

Blinken: Bili smo u kontaktu sa Rusijom zbog pretnji upotrebe nuklearnog oružja

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2022

-

12:31

Blinken: Bili smo u kontaktu sa Rusijom zbog pretnji upotrebe nuklearnog oružja
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je Vašington bio u direktnom kontaktu sa Moskvom zbog pretnji upotrebe nuklearnog oružja.

"Da, bili smo u kontaktu.Veoma je važno da Moskva čuje od nas i zna od nas da bi posledice bile užasne. I mi smo to vrlo jasno rekli", rekao je Blinken u intervjuu za CBS, odgovarajući na pitanje da li su SAD bile u kontaktu sa Rusijom zbog pretnja nuklearnim ratom.

Kako je rekao Blinken, Kremlj ima nuklearni "lanac komandovanja", ali je i neizvesno da li bi iko rekao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu "ne" ukoliko on odluči da upotrebi nuklearno oružje.

Američki državni sekretar je odbio da podeli detalje o tome kako će SAD reagovati na eventualnu upotrebu nuklearnog oružja, ali je rekao da administracija ima plan.

"Predsednik Bajden je odlučan da, pošto činimo sve što možemo da pomognemo Ukrajincima da se brane, kao što činimo sve što možemo da okupimo druge zemlje da izvrše pritisak na Rusiju, ovaj rat ne bude proširen", rekao je Blinken u odgovoru na pitanje da li je to plan koji bi sprečio Treći svetski rat.

Putin je prošle nedelje naredio delimičnu mobilizaciju, zapretio upotrebnom nuklearnog oružja i u obraćanju narodu poručio da je Zapad naklonjen uništavanju ruske otadžbine.

Blinken je rekao da je Putinova retorika neodgovorna i dodao da su SAD izrazile zabrinutost Rusiji zbog njenih pretnji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet