Fokus

Kuba traži hitnu pomoć od SAD zbog nestanka struje

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2022

-

08:25

Kuba traži hitnu pomoć od SAD zbog nestanka struje
Kuba traži hitnu pomoć od SAD zbog nestanka struje - Copyright AP Photo/Ismael Francisco

veličina teksta

Aa Aa

Kubanske vlasti uputile su neuobičajen zahtev za hitnu pomoć administraciji predsednika SAD Džozefa Bajdena, nakon što je uragan Ijan prekinuo elektroenergetsku mrežu na celom ostrvu, a 11 miliona ljudi ostalo bez struje, objavio je Volstrit džurnal.

Razorna oluja, koja je nastavila da se kreće duž jugoistočne obale SAD, pogodila je Kubu u utorak i izazvala kolaps elektroenergetske mreže, nestanak struje na celom ostrvu, a oštećene su kuće i uništeni poljoprivredni usevi.

Pojedini Kubanci su izašli juče na ulice kako bi izrazili protest zbog nestanka struje, koji pojačava dodatno zabrinutost stanovništva zbog nestašice hrane, goriva i lekova, prenosi Rojters.

Vašington procenjuje da bi kubanske vlasti stavile prioritet na bolnice, pumpe za vodu, kanalizaciju i drugu vitalnu infrastrukturu ako bi Bajdenova administracija pozitivno odgovorila na neuobičajen zahtev za pomoć iz Havane, objavio je list "Volstrit džornal", pozivajući se na pregled komunikacije elektronskom poštom.

Stejt department nije još odgovorio na zahtev da potvrdi ovaj izveštaj američkog lista, kao ni ambasada Kube u Vašingtonu, prenosi Rojters. Bajden je obećao da će ponovo pokrenuti komunikaciju sa Kubom nakon višegodišnjih sukoba između Havane i Vašingtona, navodi britanska agencija.

Prošle godine u julu na ostrvu su održani antivladini skupovi, najveći od revolucije bivšeg kubanskog lidera Fidela Kastra 1959. godine. Policija je tada uhapsila više od 1.000 ljudi, prema procenama organizacija za ljudska prava, a stotine demonstranata je i dalje u zatvoru, pokazuju zvanični podaci.

Ovo policijsko gušenje protesta na Kubi dovelo je do toga da, umesto obnavljanja komunikacije, SAD uvedu sankcije kubanskim zvaničnicima. Kubanska vlada je za proteste okrivila mešanje Vašingtona, podseća Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet