Fokus

Euronews Svet: Makronova želja ispunjena, želje Bugara još na čekanju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/10/2022

-

21:48

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Samit Evropske političke zajednice u Pragu, izbori u Bugarskoj, Bosni i Hercegovini i Brazilu, dodela Nobelove nagrade za mir aktivisti iz Belorusije i organizacijama u Rusiji i Ukrajini obeležili su nedelju za nama. To su bile i teme večerašnje emisije Euronews svet.

U Pragu je održan prvi samit Evropske političke zajednice, neformalni sastanak na kojem su učestvovali lideri 44 zemlje Evropske unije, Zapadnog Balkana, ali i Turske, Velike Britanije. 

"Reč je o jednoj platformi za saradnju, razmenu mišljenja o spoljnoj politiic i energetici, bezbednosti. Sama želja Makrona koji je pokrenuo inicijativu je ostvarena. Videćemo šta će se događati sada. Ambicije su možda bile malo i veće, da to bude nešto kao konferencije za evropsku saradnju i bezbednost, ali je za sada reč o jednom forumu za razgovore i razmenu mišljenja", ocebio je, između ostalog, u emisiji Euronews Svet Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije.

Izbori u Bugarskoj održani su četvrti put u poslednjih 18 meseci i na političku scenu ponovo vratili partiju desnog centra Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) bivšeg premijera Bojka Borisova, a razgovori o novoj vladi ne idu glatko.

O trenutnoj političkoj situaciji u Bugarskoj govorio je novinar Euronews Bugarska Nikolaj Krastev.

"Sada počinje to tipično političko prepucavanje između bugraskih stranaka. Sačekaćemo da vidimo, ali biće vrlo teško. Situacija je teška ne samo na unutrašnjem i ekonomskom planu, nego i u spoljnopolitičkom. Rat u Ukrajini je tu preko Crnog mora i to ne treba zaboraviti kada se govori o dešavanjima i u Bugarskoj i u regionu", rekao je Krastev u uključenju u emisiju Euronews Svet.

Celu emisiju možete pogledati u videu na početku teksta.

Komentari (0)

Svet