Fokus

Generalna skupština UN izabrala Savet za ljudska prava od 12 država

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2022

-

21:12

Generalna skupština UN izabrala Savet za ljudska prava od 12 država
Tanjug/AP/John Minchillo - Copyright Tanjug/AP/John Minchillo

veličina teksta

Aa Aa

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je izabrala 12 država u Savet za ljudska prava sa mandatom od tri godine, počev od 1. januara naredne godine.

Mandat su dobile Južna Afrika, Alžir, Bangladeš, Belgija, Čile, Kostarika, Gruzija, Kirgistan, Maldivi, Maroko, Rumunija i Vijetnam.

Drugi mandat u Savetu, čije sedište je u Ženevi, dobile su Nemačka i Sudan, ali ne i Južna Koreja i Venecuela, prenosi Rojters.

Olaf Vincek, direktor ženevske kancelarije nemačke Fondacije "Konrad Adenauer", kaže da je izlazak Koreje "prilično negativno iznenađenje", ali ocenjuje "olakšanjem" to što Venecuela više nije u Savetu. Ni Avganistan, kaže, nije uspeo da osvoji mesto.

Posmatrači su, prenosi agencija, rekli da su izbori bili važni jer bi mogli da preokrenu ravnotežu snaga unutar duboko podeljenog veća, pa je tako prošle nedelje koalicija predvođena Zapadom izgubila glasanje u vezi sa pozivom za debatu o optužbama za kineske zloupotrebe u Sinkjangu za samo dva glasa, što se smatra istorijskim porazom.

Savet od 47 članova ne može donositi pravno obavezujuće odluke, ali imaju političku težinu i mogu uticati na pokretanje istraga.

Rojters navodi da istrage koje je odobrio Savet za ljudska prava ponekad se kasnije koriste pred nacionalnim i međunarodnim sudovima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet