Fokus

Hiljade Venecuelanaca u Kolumbiji čeka da krene ka SAD

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2022

-

23:25

Hiljade Venecuelanaca u Kolumbiji čeka da krene ka SAD
Hiljade Venecuelanaca u Kolumbiji čeka da krene ka SAD - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade migranata, uglavnom Venecuelanaca, zaglavljeno je u selu na severozapadu Kolumbije, čekajući da ih čamci prevezu preko zaliva Uraba, pre nego što prođu kroz džunglu u želji da krenu ka SAD, rekao je danas kolumbijski ombudsman Karlos Kamargo.

Zvaničnici kolumbijske vlade nazvali su to humanitarnom krizom, budući da se u pomenutom mestu nalazi oko 9.000 migranata, prenosi Rojters.

"Sadašnja migraciona kriza daleko je ozbiljnija nego prošle godine", rekao je ombudsman, navodeći da je sada veći broj migranata koji pokušavaju da se dokopaju SAD zbog nesigurnog ekonomskog stanja u njihovima matičnim zemljama.

On je istakao da je ove godine 150.000 ljudi pokušalo da se probije kroz opasan deo džungle koji spaja Kolumbiju i Panamu, u poređenju sa 134.000 tokom cele 2021.

Rojters navodi da je Kolumbija poslednjih godina postala glavno odredište za ljude koji beže od političke, socijalne i ekonomske krize u Venecueli.

Dodaje se da im je ta zemlja nudila privremeni zaštićeni status i omogućavala pristup poslu i zdravstvenoj zaštiti, već 10 godina, ali su mnogi odlučili da pokušaju da odu u SAD.

Evropska unija je u utorak saopštila da će Kolumbiji obezbediti 34 miliona evra humanitarne pomoći, od čega će 22 miliona evra otići onima koji su pogođeni krizom u Venecueli.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet