Fokus

Orlić: Cenimo stav Sijere Leone o KiM

Komentari

Autor: Tanjug

13/10/2022

-

18:28

Orlić: Cenimo stav Sijere Leone o KiM
Vladimir Orlić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić imao je u Kigaliju, u okviru učešća na 145. skupštini Interparlamentarne unije (IPU), odvojene sastanke s više zvaničnika učesnika skupštine IPU.

Tokom sastanka s predsednikom Predstavničkog doma Sijera Leonea Abasom Černorom Bunduom, Orlić je podvukao da Srbija visoko ceni odluku rukovodstva Sijere Leone da podrži tetritorijalni integritet i suverenitet Srbije i povuče odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. "Kosova", saopštila je Skupština Srbije.

Sagovornici su se složili da dve zemlje imaju tradicionalno dobre odnose, koji su ušli u sedmu deceniju postojanja, i koji su zasnovani na iskrenom prijateljstvu.

Na sastanku je bilo reči i o daljem jačanju saradnje u oblastima od obostranog interesa, kao što su poljoprivreda, obrazovanje, zdravstvo, turizam i kultura. Posebna pažnja posvećena je značaju međuparlamentarne saradnje i jačem povezivanju dva parlamenta.

Orlić se sastao u Kigaliju i sa predsednicom Narodne skupštine Ujedinjene Republike Tanzanije Tulijom Akson.

Sagovornici su konstatovali da su diplomatski odnosi dve države tradicionalno prijateljski, te da postoji prostor za dalje unapređenje sveobuhvatne saradnje, posebno u oblastima privrede, obrazovanja i kulture, ali i među parlamentima, čime se stvara baza za dalje povezivanje i jačanje odnosa dve zemlje, navodi se u saopštenju.

U razgovoru sa potpredsednikom parlamenta Jordana u Kigaliju, Hejtamom Al Zajedinom, navedeno je da su odnosi dve zemlje, kako je konstatovano na sastanku, zasnovani na iskrenom prijatelkstvu i dugim istorijskim vezama.

Sagovornici su izrazili spremnost za međusobnu podršku u međunarodnim organizacijama i za zajednički rad po pitanju ekonomije, privrede, kulture, IT sektora i na svim drugim poljima od obostranog značaja.

"Više smo nego spremni da sarađujemo i kada je reč o parlamentima naših zemalja. S tim u vezi, u Narodnoj skupštini će i u novom sazivu biti formirana Poslanička grupa prijateljstva sa Jordanom", rekao je predsednik Skupštine Srbije.

Al Zajedin najavio je formiranje iste grupe, PGP sa Srbijom, u parlamentu Jordana.

Orlić se sastao danas u Kigaliju i sa zamenikom generalnog sekretara Parlamenta Senegala.

Orlić preneo je spremnost Srbije za unapređenje saradnje sa Senegalom u svim sferama, posebno u onima od obostranog interesa - ekonomiji, kulturi i obrazovanju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet