Fokus

Najmanje osam povređenih u požaru u zloglasnom iranskom zatvoru za političke zatvorenike i strance

Komentari

Autor: BBC

15/10/2022

-

23:04

Najmanje osam povređenih u požaru u zloglasnom iranskom zatvoru za političke zatvorenike i strance
Najmanje osam povređenih u požaru u zloglasnom iranskom zatvoru za političke zatvorenike i strance - Copyright Twitter/@Omid_M

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje osam osoba je povređeno u požaru u iranskom zatvoru Evin, izvestila je iranska državna novinska agencija IRNA.

Prethodno je BBC javio da je u ozloglašenom iranskom zatvoru Evin izbio požar. Kako navodi, na snimcima koji su objavljeni na internetu vidi se plamen i dim koji se nadvija nad tim područjem.

Prijavljeno je da su pucnji i alarmi dolazili iz zatvora, glavnog mesta za pritvor političkih zatvorenika.

Zvaničnik kojeg citiraju državni mediji rekao je da su za požar krivi "problemi" koji uključuju "kriminalne elemente".

Do požara dolazi u momentu dok Iran i dalje potresaju najintenzivniji nemiri u poslednjih nekoliko decenija. Protesti su danas održani u najmanje desetak gradova širom zemlje.

Oni su prvi put izbili prošlog meseca kada je proključao gnev zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini u policijskom pritvoru. Zvaničnici kažu da je umrla od osnovnog zdravstvenog stanja, ali njena porodica kaže da je umrla nakon što ju je pretukla policija za moral.

 

 

Državna novinska agencija je saopštila da su zatvorenici u jednom od krila zapalili jedan od zatvorskih magacina.

Zvanična novinska agencija IRNA je takođe saopštila da su nemiri koji su doveli do požara završeni i citirala je neimenovanog zvaničnika koji je rekao da su „nevolje“ izbile između zatvorenika i čuvara u delu zatvora u kome su smešteni „nasilnici“, što, kako tvrdi BBC, sugeriše da politički zatvorenici nisu uključeni.

 

 

„Situacija je trenutno potpuno pod kontrolom“, citira IRNA neimenovani izvor.

Interventna policija je viđena kako ulazi u zatvor, a državni mediji su takođe javili da su vatrogasci na licu mesta, dok postoje izveštaji da su u to područje raspoređene specijalne snage. Takođe se navodi da su bezbednosne snage zatvorile puteve koji vode do zatvora.

Svedok je agenciji Rojters rekao da su se "porodice zatvorenika okupile ispred glavnih vrata".

U Evinu su, navodi BBC, pored političkih zatvorenika, zatvoreni i novinari, kao i mnogi dvojni i strani državljani.

 

 

Zapadne grupe za ljudska prava odavno kritikuju zatvor. Human Rights Watch je optužio vlasti u zatvoru da koriste pretnje mučenjem i zatvaranjem na neodređeno vreme, kao i dugotrajna ispitivanja i uskraćivanje medicinske nege pritvorenicima.

Grupa hakera koji sebe nazivaju Edalat-e Ali (Alijeva pravda) objavila je u avgustu prošle godine procurele video snimke nadzornih kamera  iz zatvora Evin na kojima se vidi kako stražari tuku ili maltretiraju zatvorenike.

Komentari (0)

Svet