Fokus

Amerikanac u Saudijskoj Arabiji osuđen na 16 godina zatvora zbog kritika vlade

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2022

-

09:16

Amerikanac u Saudijskoj Arabiji osuđen na 16 godina zatvora zbog kritika vlade
Amerikanac u Saudijskoj Arabiji osuđen na 16 godina zatvora zbog kritika vlade - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Državljanin SAD osuđen je na 16 godina zatvora u Saudijskoj Arabiji zbog kritika vlade te zemlje na društvenoj mreži Tviter, prenosi AP.

Saad Ibrahim Almadi (72), koji pored američkog poseduje i državljansto Saudijske Arabije, uhapšen je u novembru prošle godine kada je bio u poseti porodici koja zivi u toj zemlji, rekao je njegov sin za AP i dodao da je 3. oktobra osuđen na 16 godina zatvora.

Zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel, u obraćanju novinarima u Vašingtonu, potvrdio je juče da je Almadi u zatvoru.

"Preneli smo našu zabrinutost u vezi sa ovim slučajem višim zvaničnicima saudijske vlade, i nastavicemo to da činimo putem diplomatskih kanala u Rijadu i Vašingtonu", rekao je on.

Saudijske vlasti nisu odgovorile na upit za komentar novinarima AP.

Osuda Almadiju je poslednji u nizu slučajeva u kojima su saudijski sudovi izrekli duge zatvorske kazne zbog objava na društvenim mrežama koje su kritične prema vladi.

Nedavno je saudijski sud osudio ženu na 45 godina zatvora jer je navodno nanela štetu zemlji svojim aktivnostima na društvenim mrežama.

Saudijski student doktorskih studija na Univerzitetu Lids u Engleskoj osuđen je na 34 godine zatvora zbog "širenja glasina i citiranja disidenata u objavama" na Tviteru, podseća američka agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet