Fokus

Saudijske vlasti izvrišile egzekuciju 81 zatvorenika, najviše u istoriji

Komentari

Autor: SPA, Tanjug

12/03/2022

-

15:31

Saudijske vlasti izvrišile egzekuciju 81 zatvorenika, najviše u istoriji
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti Saudijske Arabije saopštile su da su pogubili 81 osobu u jednom danu zbog zločina povezanih sa terorizmom, uključujući sedam Jemenaca i jednog Sirijca, prenela je Saudijska novinska agencija (SPA).

To je najveće masovno pogubljenje koje je izvela ova arapska zemlja u istoriji u jednom danu, javlja AP.

Mediji su objavili da je 81 osuđenik pogubljen u jednom danu, uključujući pripadnike Al Kaide, Islamske države i Huta, verovatno pobunjenika u savezu sa Iranom koji se trenutno bore u Jemenu.

Ukupan broj pogubljenih premašio je brojku iz januara 1980. godine, kada je izvršena egzekucija nad 63 osobe zbog opsade velike džamije u Meki.

Državna novinska agencija SPA objavila je da su među pogubljenima ljudi koji su ubijali nedužne muškarce, žene i decu.

Kako navode, zvaničnici su rekli da su zatvorenici planirali napade i krijumčarili oružje u Saudijsku Arabiju. Oni su osuđeni po optužbama za terorizam i držanje "devijantnih uverenja".

"Navedene osobe su uhapšene, suđeno im je u saudijskim sudovima, koja je nadgledalo ukupno 13 sudija u tri odvojene faze za svakog pojedinca. Optuženima je omogućeno pravo na advokata i zagarantovana su im puna prava prema saudijskom zakonu tokom sudskog procesa, koji ih je proglasio krivim za više gnusnih zločina u kojima je ubijen veliki broj civila i policajaca. Kraljevina će nastaviti da zauzima strog i nepokolebljiv stav protiv terorizma i ekstremističkih ideologija koje ugrožavaju stabilnost celog sveta", prenela je agencija saopštenje Ministartsva unutrašnjih poslova Saudijske Arabije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet