Fokus

SAD u pregovorima s Maskom, CNN tvrdi da bi Starlink mogao biti isporučen Iranu

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2022

-

23:17

SAD u pregovorima s Maskom, CNN tvrdi da bi Starlink mogao biti isporučen Iranu
SAD u pregovorima s Maskom, CNN tvrdi da bi Starlink mogao biti isporučen Iranu - Copyright Patrick Pleul/Pool Photo via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Bela kuća je u pregovorima sa milijarderom Ilonom Maskom o tome da kompanija Spejs eks pruža uslugu Starlinka u Iranu, preneo je danas CNN, pozivajući se na zvaničnike upoznati sa pregovorima.

Uspostavljanje mreže satelita iznad Irana pomoglo bi građanima te zemlje da zaobiđu ograničenja u pristupu Internetu i društvenim mrežama, prenosi Rojters.

Američko ministarstvo finansija je prošlog meseca saopštilo da se deo opreme Starlinka može izvesti u Iran, sugerišući da kompaniji možda neće biti potrebna licenca za pružanje usluga u Iranu.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je ranije napisao u objavi na Tviteru da su Sjedinjene Države preduzele akciju kako bi "unapredile slobodu pristupa internetu i slobodan protok informacija" u Iranu.

Mask je u utorak rekao da Starlink nije dobio nikakva finansijska sredstva od Ministarstva odbrane SAD za svoje usluge u Ukrajini, dodajući da kompanija gubi oko 20 miliona dolara mesečno zbog neplaćenih usluga i troškova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet