Fokus

Mask povukao zahtev da Pentagon finansira Starlink u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

18/10/2022

-

09:18

Mask povukao zahtev da Pentagon finansira Starlink u Ukrajini
Ilon Mask - Copyright Tanjug/AP/Francois Mori

veličina teksta

Aa Aa

Američki milijarder i vlasnik Spejs eksa Ilon Mask, saopštio je da je ta kompanija povukla svoj zahtev upućen Pentagonu za preuzimanje finansiranja rada satelitskog komunikacionog sistema Starlink u Ukrajini.

"Spejs eks je već povukao svoj zahtev za finansiranje", napisao je Mask u objavi na društvenoj mreži Tviter, komentarišući članak koji je objavio Politiko.

Politiko je preneo juče, pozivajući se na svoje izvore, da je Pentagon razmatrao mogućnost da samostalno finansira Starlink u Ukrajini.

Američka televizija Si-En-En prošle nedelje prenela je da je Spejs eks poslao pismo Ministarstvu odbrane SAD, u kome ih obaveštava da će prestati da plaća rad sistema Starlink u Ukrajini i zahteva da Pentagon preuzme dalje troškove finansiranja rada sistema.

Pentagonov oficir za komunikaciju pukovnik Garon Garn rekao je juče za Tass da je Ministarstvo odbrane SAD u kontaktu sa Spejs eksom i da se "trenutno radi na rešavanju detalja" oko funkcionisanja Starlinka.

U međuvremenu, Mask je na društvenoj mreži Tviter napisao da se predomislio u vezi s najavljenim odustajanjem od finansiranja Starlinka u Ukrajini.

"I dođavola.. iako Starlink i dalje gubi novac, a druge kompanije dobijaju milijarde dolara poreskih obveznika, nastavićemo da financiramo ukrajinsku vladu", napisao je Mask na Tviteru.

 

 

Internet terminali za komunikaciju sa "Starlink" satelitima kompanije Ilona Maska "SpaceX" bili su ključni komunikacioni izvor za ukrajinsku vojsku, koji su omogućavali njenim trupama da ostanu povezane kada su telefonske i internet mreže uništene u ratu sa Rusijom.

Do nedavno je u donacije i održavanje "Starlink" jedinica uloženo oko 80 miliona dolara, a predviđa se da će do kraja godine, troškovi premašiti 100 miliona. Nedavno je SpaceX upozorio Pentagon da će prestati sa finansiranjem svoje usluge ukoliko se američka vojska ne uključi sa nekoliko miliona dolara mesečno. Najava Maskove kompanije da bi mogao odustati od finansiranja izazvala je burne reakcije, nakon čega je on promenio mišljenje. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet