Fokus

Indonezija: Moguć krivični postupak zbog sirupa za decu

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2022

-

13:56

Indonezija: Moguć krivični postupak zbog sirupa za decu
Indonezija: Moguć krivični postupak zbog sirupa za decu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Indonežanska agencija za hranu i lekove saopštila je danas da bi mogla da pokrene krivični postupak protiv dve farmaceutske kompanije koje su proizvodile lekove koji izazivaju akutno obolevanje bubrega (AKI), usred naglog porasta smrtnih slučajeva među decom ove godine.

Vlasti su privremeno zabranile prodaju nekih lekova na bazi sirupa i identifikovale prisustvo etilen glikola i dietilen glikola u nekim proizvodima kao mogući faktor smrti 141 deteta, od kojeg je većina bila mlađa od pet godina, preneo je Rojters.

Direktorka Nacionalne agencije za kontorolu lekova i hrane (BPOM) Peni K. Lukito izjavila je da će Agencija raditi sa policijom na istrazi dve kompanije u cilju pokretanja krivičnog postupka zbog sastava njihovih proizvoda.

Ona nije navela o koje dve kompanije je reč.

"Postoje indikacije da su u njihovim proizvodima koncentracije pejedinih supstanci prekomerne, veoma toksične i za koje se sumnja da izazivaju oštećenje bubrega", rekla je Peni na konferenciji za novinare.

Vlasti su saopštile da je broj smrtnih slučajeva skočio od avgusta do oktobra. Indonezija istražuje porast broja slučajeva AKI u konsultaciji sa pedijatrijskim stručnjacima i Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO).

U Gambiji je, takođe, preminulo najmanje 70 dece od AKI, a i njihova smrt se povezuje sa upotrebom sirupa.

Komentari (0)

Svet