Fokus

Američki zvaničnici su imali tajni dogovor sa Saudijcima o nafti - ili su barem tako mislili

Komentari

Autor: New York Times, Bloomberg

27/10/2022

-

17:30

Američki zvaničnici su imali tajni dogovor sa Saudijcima o nafti - ili su barem tako mislili
Džo Bajden - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dok je predsednik SAD Džozef Bajden ovog leta planirao politički rizičan put u Saudijsku Arabiju, njegovi glavni saradnici su mislili da su postigli tajni dogovor o povećanju proizvodnje nafte do kraja godine. Međutim, početkom oktobra ispostavilo se da taj dogovor nije bio uspešan budući da je OPEK+ smanjio proizvodnju za dva miliona barela dnevno.

To je suprotno od ishoda za koji je američka administracija mislila da je dogovorila u trenutku kada Demokratska stranka pokušava da umiri visoke cene gasa pred novembarske izbore.

Taj potez Saudijske Arabije i Rusije koje su navodno navodile članice organizacije OPEK+ da glasaju za smanjenje, naterao je ljutite zvaničnike Bajdenove administracije da ponovo procene odnos Amerike sa Saudijskom Arabijom. Tako je usledila optužba Bele kuće da Saudijska Arabije pomaže Rusiji u ratu s Ukrajinom, piše "New York Times".

Senatori kojima je govoreno o prednostima putovanja na poverljivim brifinzima i drugim razgovorima koji su uključivali detalje ugovora o nafti — koji ranije nije obelodanjen i koji je trebalo da dovede do povećanja proizvodnje između septembra i decembra — bili su ljuti na princa Mohameda bin Salmana jer su smatrali da je obmanuo administraciju.

Ovakve tvrdnje list zasniva na, kako navodi, razgovorima s američkim i zvaničnicima iz arapskih zemalja, kao i stručnjacima za Bliski istok koji su upoznati s kontaktima dve zemlje.

Sve što je usledilo daleko je od obnavljanja odnosa sa liderom za koga Bajden nije imao lepe reči nakon ubistva novinara Džamala Kašogija i dovelo je do još jedne niske tačke u burnim vezama Amerike sa Saudijskom Arabijom.

Čini se da je Saudijska Arabija, pod vođstvom svog ambicioznog i često nemilosrdnog prestolonaslednika, izgleda željna da odbaci deo svog dugogodišnjeg oslanjanja na Sjedinjene Države, a princ Muhamed bin Salman pokušava da pozicionira Saudijsku Arabiju kao samostalnu moćnu centralu.

Američki zvaničnici rekli su da su, čak i nekoliko dana pre odluke OPEK+, dobili uveravanja od prestolonaslednika da neće biti smanjenja proizvodnje – a kada su saznali za preokret, napravili su uzaludan poslednji pokušaj da promene mišljenje kraljevine.

Saudijsko ministarstvo energetike je u saopštenju navelo da "kraljevstvo odbacuje ove navode i naglašava da su takve pogrešne karakteristike anonimnih izvora potpuno lažne".

"Odluke OPEK + se donose konsenzusom svih članica i određuju se isključivo tržišnim osnovama, a ne politikom", dodaje se u saopštenju.

AP Photo/Lisa Leutner

 

Zvaničnici Bele kuće priznaju da su bili ljuti i iznenađeni odlukom, ali insistiraju na tome  da njihova ukupna strategija za smanjenje troškova energenata funkcioniše.

"Imamo neslaganje sa Saudijskom Arabijom oko najnovijeg smanjenja proizvodnje, ali naša energetska politika se uvek fokusirala na cene, a ne na broj barela — i ta politika uspeva sa padom cena sirove nafte za preko 30 odsto samo ove godine", rekla je Adrijen Votson ,  portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost.

U isto vreme, američki zvaničnici se pripremaju za još jedan potencijalni skok cena u decembru, ako evropski embargo na rusku naftu stupi na snagu i Saudijci odbiju da povećaju proizvodnju nafte kako bi nadoknadili očekivano smanjenje ponude. Zvaničnici kažu da bi to bio siguran znak da su Saudijci pomagali Rusima potkopavajući američki i evropski plan.

„Iako se jasno nismo složili sa odlukom OPEK +  početkom oktobra, prepoznajemo važnost nastavka rada i komunikacije sa Saudijskom Arabijom i drugim proizvođačima kako bismo osigurali stabilno i pošteno globalno energetsko tržište“, rekao je Amos Hohštajn, Bajdenov savetnik za energetiku .

Bela kuća je nagovestila da bi mogla da traži odmazdu za saudijsku odluku, a neke demokrate u Kongresu pokušavaju da umanje neke vojne i ekonomske veze sa Kraljevstvom. Čak su i neki od predsednikovih najistaknutijih pristalica nazvali ovu epizodu primerom administracije koja žrtvuje principe zarad političke svrsishodnosti .

„Sada postoji stepen sramote dok Saudijci veselo idu svojim putem“, rekao je predstavnik Džerald E. Konoli, demokrata iz Virdžinije i član Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma.

Sastanak i tajni sporazum od dva dela

Zvaničnici Bajdenove administracije počeli su na proleće da planiraju njegov boravak na samitu u Saudijskoj Arabiji, svesni da će biti na meti kritika - Bajden je osudio princa Muhameda tokom predsedničke kampanje, naredio je da se skine tajnost sa obaveštajne procene da je princ verovatno naredio ubistvo Džamala Kašogija i da je do sada tokom svog predsedničkog mandata odbijao susret u četiri oka sa prestolonaslednikom.

Ipak, neki od saradnika predsednika SAD su videli i kratkoročne i dugoročne koristi od putovanja i tiho su pokušali da poprave veze. Tvrdili su da je važno sarađivati sa Kraljevstvom po pitanju ratu u Jemenu i Iranu i proširiti prihvatanje Izraela u regionu. Verovali su da bi ovo putovanje odmah moglo da ojača saudijsku posvećenost ubeđivanju država OPEK da povećaju proizvodnju nafte pošto je ruski rat u Ukrajini doveo do porasta globalnih cena goriva.

Vodeći zagovornici posete Bajdena Saudijskoj Arabiji, između ostalih Bret Mekgurk, najviši zvaničnik Saveta za nacionalnu bezbednost za bliskoistočnu politiku, sastali su se tokom proleća sa princom Muhamedom i njegovim savetnicima. Američki zvaničnici rekli su da su u maju postigli privatni naftni sporazum sa Saudijcima koji je imao dva dela.

Prvo, Saudijci bi ubrzali povećanje proizvodnje OPEK+ od 400.000 barela dnevno već planirano za septembar, pomerajući ga na jul i avgust. Tada bi Saudijci privoleli organizaciju da najavi povećanje proizvodnje za 200.000 barela dnevno za svaki mesec od septembra do decembra ove godine.

OPEK + je 2. juna najavio da će povećati proizvodnju planiranu za septembar — ispunjavajući prvi deo tajnog dogovora. Istog dana, Bela kuća je objavila da će Bajden uskoro otputovati u Saudijsku Arabiju.

Demokratski poslanici ostali su skeptični prema nastojanjima za približavanje. Adam Šif, predstavnik demokrata Kalifornije i predsednik Obaveštajnog odbora Predstavničkog doma, javno je rekao da Bajden ne bi trebalo da putuje u Kraljevstvo. On i još pet visokih članova Predstavničkog doma poslali su pismo Bajdenu 7. juna pozivajući ga da zauzme oprezniji pristup Saudijskoj Arabiji. Oni su naveli da je "najneposrednije pitanje kako će odbijanje Saudijske Arabije da stabilizuje globalno tržište energije pomoći u finansiranju ratnih zločina Vladimira Putina".

Obećanje Saudijaca o povećanju proizvodnje nafte značilo bi olakšanje za američke potrošače koji su pogođeni inflacijom, kao i za Bajdenovu stranku pred novembarske izbore.

Cena nafte je polako opadala u vreme kada je Bajden stigao u Džedu, u Saudijskoj Arabiji, 15. jula na sastanak sa princom Muhamedom i drugim arapskim liderima. Slika američkog predsednika kako se udara pesnicama sa saudijskim prestolonaslednikom koga je prethodno ocrnio uverila je zvaničnike Bele kuće da su barem potvrdili saudijske obaveze.

Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace via AP

 

Činilo se da su saudijski zvaničnici bili nestrpljivi da pokažu Amerikancima da su ispunili svoje obaveze – tokom samita, dali su članovima Bajdenove delegacije grafikon koji pokazuje da su cene nafte pale na 101 dolar po barelu, u odnosu na više od 120 dolara po barelu nakon početka rata u Ukrajini. Kraljevstvo bi potom pumpalo više od 11 miliona barela dnevno, nivo koji je dostignut tokom svega nekoliko meseci ukupno u poslednjih nekoliko godina.

Iznenađenje u oktobru

Amerikanci su sa samita otišli ​​sa uverenjem da je dogovor na pravom putu i ​​da je princ Bin Salman zadovoljan. Ali u Rijadu, najviši saudijski zvaničnici su privatno govorili drugima da nemaju planove za dalje značajno povećanje proizvodnje nafte.

Zaista, prvo javno upozorenje o tome stiglo je 3. avgusta, kada je OPEK + najavio neznatno povećanje proizvodnje za septembar od 100.000 barela dnevno – pola od onoga što su američki zvaničnici verovali da su im Saudijci obećali.

Američki zvaničnici rekli su da ne razumeju zašto je doneta ta odluka. Zatim je OPEK+ 5. septembra objavio da će smanjiti proizvodnju za 100.000 barela dnevno – povlačeći povećanje koje je najavio mesec dana ranije. Nakon toga, američki zvaničnici su bili sve više zbunjeni i zabrinuti.

Krajem septembra, američki zvaničnici počeli su da dobijaju naznake da bi Saudijska Arabija mogla da natera OPEK + da odobri smanjenje proizvodnje nafte na sastanku zakazanom za 5. oktobar. SAD su pokušale da nateraju princa Muhameda da odstupi od takvog poteza, te je organizovan i jedan sastanak 27. septembra, na kojem je učestvovao princ Muhamed i njegov brat princ Abdulaziz bin Salman, ministar energetike. Tokom sastanka, princ Muhamed je uverio Amerikance da neće biti smanjenja proizvodnje.

Ministar energetike Saudijske Arabije, princ Abdulaziz bin Salman, tvrde američki zvaničnici, bio je ključan u ubeđivanju prestolonaslednika da smanji proizvodnju kako bi sprečio pad cena nafte na toliko nizak nivo da bi narušio planove ekonomskog razvoja kraljevstva.

Američki zvaničnici kažu da veruju da je na princa Muhameda posebno uticao sastanak na visokom nivou 27. septembra na kojem je princ Abdulaziz, ministar energetike, tvrdio da je potrebno smanjenje proizvodnje nafte kako bi se cene sprečile da padnu na čak 50 dolara po barelu.

Neki američki zvaničnici veruju da su Rusi uticali na Saudijsku Arabiju, ukazujući na snažne poslovne veze princa Abdulaziza sa najvišim ruskim zvaničnicima bliskim Putinu, posebno Aleksandrom Novakom, zamenikom premijera koji nadgleda energetsku politiku.

Takođe, smatraju da Saudijska Arabija efektivno podržava Moskvu u vezi sa Ukrajinom tako što drži visoke cene nafte, ali te navode Saudijci oštro negiraju.

Bela kuća radi sa evropskim saveznicima na primeni delimičnog embarga i ograničenja cena na prodaju ruske nafte počevši od decembra. Njihov cilj je da Moskvi oduzmu resurse i da pojačaju pritisak na Putina da okonča rat u Ukrajini, uz održavanje stabilnih globalnih zaliha nafte.

Ali mnogo zavisi od toga šta Saudijci odluče da urade. Ako odbiju da objave povećanje proizvodnje na tom decembarskom sastanku – otprilike u vreme kada bi ruska nafta mogla da siđe sa tržišta – cene nafte bi mogle da porastu, potkopavajući napore Bajdena protiv Rusije i izazivajući globalnu inflaciju.

U utorak, govoreći na godišnjem investicionom forumu u Rijadu, princ Abdulaziz je rekao da će Kraljevina učiniti ono što je u njenom najboljem interesu.

„Stalno slušam: ’Da li ste sa nama ili protiv nas?‘ Ima li mesta za „Mi smo za Saudijsku Arabiju i narod Saudijske Arabije? Moraćemo da ispunimo naše ambicije“, rekao je. 

Blinken: Preispitaćemo odnose sa Saudijskom Arabijom

O klackalici na kojoj su odnosi SAD i Saudijske Arabije juče je govorio i američki državni sekretar Entoni Blinken.

On je konstatovao da su odluke Saudijske Arabije da pruže pomoć Ukrajini i njeno glasanje u UN-u za osudu ruske aneksije ukrajinskih teritorija pozitivan razvoj događaja, ali da nisu kompenzacija za "pogrešnu odluku OPEk+ zemalja da smanje proizvodnju nafte".

Govoreći na skupu u organizaciji Bloomberga, Blinken je ponovio da će Vašington jako promišljeno preispitati odnose sa Saudijskom Arabijom kako bi osigurao da bolje odražavaju američke interese. Dodao je da SAD vide nekoliko zanimljivih stvari kod Saudijske Arabije nakon odluke OPEk+ zemalja.

Spomenuo je odluku Rijada da osigura 400 miliona američkih dolara humanitarne pomoći Ukrajini i glasanje na Genralnoj skupštini UN-a .

"To su pozitivni razvoji događaja. Oni ne kompenziraju odluku OPEK+. Ali primamo to na znanje", zaključio je.

Komentari (0)

Svet