Fokus

Južna Koreja podigla borbene avione: Tokom noći Pjongjang ispalio 80 raketa, Seul odgovorio

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2022

-

13:10

Južna Koreja podigla borbene avione: Tokom noći Pjongjang ispalio 80 raketa, Seul odgovorio
Južna Koreja podigla borbene avione: Tokom noći Pjongjang ispalio 80 raketa, Seul odgovorio - Copyright Tanjug AP/Ahn Young-joon

veličina teksta

Aa Aa

Severna Koreja je tokom noći ispalila oko 80 artiljerijskih projektila u pomorsku pograničnu zonu, saopštila je danas Južna Koreja. Vojska Južne Koreje saopštila je da je podigla borbene avione, nakon što je danas otkrila blizu 180 severnokorejskih ratnih aviona blizu zajedničke granice.

Severna Koreja je u četvrtak ispalila više projektila u more, uključujući i moguće neuspelo lansiranje interkontinentalne balističke rakete (ICBM), što je navelo SAD i Južnu Koreju da nastave vazdušne vežbe koje su izazvale nezadovoljstvo i protest Pjongjanga, navodi Rojters.

Vojska Južne Koreje saopštila je da je, počevši od četvrtka nešto pre ponoći i dalje tokom noći registrovala više od 80 artiljerijskih projektila koje je Severna Koreja ispalila u more, što je, kako je navedeno, kršenje međukorejskog sporazuma iz 2018. godine.

Seul je poslao zvanično upozorenje Pjongjangu zbog ove artiljerijske paljbe, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo odbrane.

Na sastanku u Vašingtonu, američki ministar odbrane Lojd Ostin i južnokorejski ministar odbrane Li Džong-sup potvrdili su posvećenost za traženje novih mera kojima će dve zemlje demonstrirati "odlučnost i sposobnosti" savezništva nakon ponovljenih provokacija Severne Koreje, prema zajedničkoj izjavi, navodi Rojters.

Tenzije na Korejskom poluostrvu

Tenzije na Korejskom poluostrvu rastu nakon što je Pjongjang izveo rekordan broj lansiranja raketa tokom ove godine, uključujući samo u sredu najmanje 23 projektila i interkontinentalne balističke rakete u četvrtak.

profimedia

 

Diplomate su saopštile da je Vašington zatražio od Saveta bezbednosti UN da danas na otvorenoj sednici raspravlja o Severnoj Koreji, što su podržale i neke druge članice - Velika Britanija, Francuska, Albanija, Irska i Norveška.

Poslednjih godina 15-člani SB UN je bio podeljen u vezi sa Severnom Korejom, a u maju su Kina i Rusija stavile veto na nastojanje SAD da uvedu dodatne sankcije UN kao odgovor na lansiranje novih raketa Pjongjanga, navodi Rojters.

Seul podigao avione zbog borbenih letelica Pjongjanga

Vojska Južne Koreje saopštila je da je podigla borbene avione, nakon što je danas otkrila blizu 180 severnokorejskih ratnih aviona blizu zajedničke granice.

Seul je poslao zvanično upozorenje Pjongajngu zbog ove artiljerijske paljbe, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo odbrane.

Severna Koreja je u četvrtak ispalila više projektila u more, uključujući i moguće neuspelo lansiranje interkontinentalne balističke rakete (ICBM), što je navelo SAD i Južnu Koreju da nastave vazdušne vežbe koje su izazvale nezadovoljstvo i protest Pjongjanga, prenosi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet