Fokus

Turisti koje su zarobili starosedeoci Perua pušteni, oteti u znak protesta protiv vlade zbog razlivanja nafte

Komentari

Autor: BBC

04/11/2022

-

22:00

Turisti koje su zarobili starosedeoci Perua pušteni, oteti u znak protesta protiv vlade zbog razlivanja nafte
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vođa domorodaca u regionu Amazonije u Peruu rekao je u petak da je njegova zajednica pustila 98 putnika koji su bili na rečnom brodu - od kojih su 23 stranca koji su držani na čamcu više od jednog dana u pokušaju da primoraju peruansku vladu da reaguje zbog izlivanja nafte u regionu Amazona u kojem žive, navodi AP.

Prethodno je BBC pozivajući se na saopštenje zvaničnika u regionu Amazona javio da je nakon dijaloga sa šefom zajednice Kuniniko, prihvaćen njihov za oslobađanje turista, ali je naveo broj od 70 otetih, dok su pojedini svetski mediji navodili da ih je bilo oko 150.

Među otetima su navodno bili jedna trudnica, jednomesečna beba i nekoliko starijih ljudi. Njih su domorodački demonstranti držali pritvorene od četvrtka rano ujutru. 

Veruje se da su na brodu bila najmanje tri britanska turista ali i državljani Perua, Švajcarske, Amerike, Španije i Francuske.

Izlivanje nafte koje je izazvalo protest domorodačke zajednice Kuninika dogodilo se 16. septembra.

Aktivisti zajednice Kuniniko objavili su ove nedelje saopštenje u kojem kažu da od ponoći 1. novembra neće moći da prođe nijedan čamac ili brod.

„Zahtevamo da vlada razgovara sa zajednicom Kuniniko ili se suoči sa posledicama – krajnju odgovornost snosi predsednik Republike Pedro del Kastiljo“, navodi se u njihovom saopštenju.

Obraćajući se lokalnoj TV stanici, premijer Anibal Tores je okrivio samu zajednicu Kuniniko za presecanje cevovoda umešanog u izlivanje.

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije je saopštilo da su u kontaktu sa lokalnim vlastima i "veoma malim brojem britanskih državljana koji su umešani u incident u Peruu".

Komentari (0)

Svet