Fokus

Načelnik američke strateške komande: Kina razvija nuklearno oružje mnogo brže od SAD

Komentari

Autor: Tanjug

05/11/2022

-

11:05

Načelnik američke strateške komande: Kina razvija nuklearno oružje mnogo brže od SAD
Tanjug/AP/Efrem Lukatsky - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Načelnik američke strateške komande admiral Čarls Ričard upozorio je da Kina razvija nuklearno oružje mnogo brže od SAD, prenosi CNN.

Iz Pentagona već godinama upozoravaju na kinesko vojno jačanje i razvoj nuklearnog oružja, ali izjava Ričarda prikazuje situaciju kao mnogo ozbiljniju nego što se to od drugih zvaničnika SAD ranije javno moglo čuti, navodi američka televizija.

On je na skupu zatvorenom za javnsot u sredu, sposobnost odvraćanja SAD u odnosu na Kinu uporedio sa brodom koji polako tone.

"Sporo tone, ali tone, jer u suštini oni primenjuju sposobnosti na terenu brže od nas", izjavio je načelnik komande koja nadgleda američki program nuklearnog oružja.

Ričard je razvoj kineskog programa nuklearnog naoružanja nazvao „kratkoročnim problemom“.

"Zbog načina na koji te krive nastavljaju da se kreću, neće biti važno koliko je dobar naš operativni plan ili koliko su dobri naši komandanti, ili koliko su dobre naše snage, nećemo ih imati dovoljno. I to je vrlo kratkoročni problem", naveo je Ričard prema jučerašnjem saopštenju Ministarstva odbrane SAD.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena stalno naziva Kinu glavnim globalnim konkurentom SAD i upozorava na razvoj njenog vojnog i nuklearnog programa naoružanja, prema nizu političkih dokumenata koji se odnose na odbrambenu i vojnu strategiju SAD objavljenih krajem oktobra, prenosi CNN.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet