Fokus

Odlazeći premijer Izraela pozvao na nacionalno jedinstvo i upozorio na podele u zemlji

Komentari

Autor: Tanjug

06/11/2022

-

23:02

Odlazeći premijer Izraela pozvao na nacionalno jedinstvo i upozorio na podele u zemlji
Tanjug/AP/Maya Alleruzzo - Copyright Tanjug/AP/Maya Alleruzzo

veličina teksta

Aa Aa

Odlazeći izraelski premijer Jair Lapid pozvao je na nacionalno jedinstvo i upozorio na duboke podele u zemlji nakon parlamentarnih izbora, na kojima ga je nedavno pobedio bivši premijer Benjamin Netanijahu, uz pomoć podrške krajnje desničarske ultranacionalističke partije.

Lapid je na ceremoniji održanoj u znak sećanja na izraelskog premjera Jicaka Rabina, koji je ubijen pre 27 godina, rekao da je Izrael na prekretnici kada su u pitanju politička polarizacija i mržnja.

"Moramo da odlučimo sada, u ovom trenutku, kuda ide zemlja", poručio je Lapid u prvom obraćanju građanima od prošlonedeljnih izbora na ceremoniji na jerusalimskom groblju Gora Hercl, poznatom i pod nazivom Planina sećanja, prenosi Tajms of Izrael.

On je rekao da apsolutna većina građana ne želi da dozvoli da mržnja upravlja njihovim životima i veruje u vladavinu prava, demokratske vrednosti i uzajamno poštovanje.

"Apsolutna većina Izraelaca želi judaizam koji nas ujedinjuje, a ne judaizam koji je političko oruđe i, svakako, ne judaizam koji podržava nasilje", poručio je Lapid.

Američka agencija AP ocenjuje da se čini da je Lapid aludirao na Religijski cionizam, ekstremističku stranku čiji su lideri u više navrata imali antiarapske komentare i komentare protiv LGBTQ zajednice, a za koju se očekuje da će imati ključnu ulogu u Netanijahuovoj vladi kao treća najveća partija u parlamentu. "Ne postoji 'mi i oni', samo mi", istakao je Lapid.

Netanijahu nije prisustvovao ceremoniji, ali je kasnije u parlamentu rekao da je, nakon izbora, "vreme da izađemo iz rovova i saznamo kako da sarađumemo".

Politički blok Netanijahua osvojio je 64 mandata na izborima održanim u utorak.

Njegovoj partiji Likud pripala su 32 poslanicka mandata, dok je Ješ Atid odlazećeg premijera Lapida dobio 24 mandata.

Religijski cionistički blok postao je treća najveća frakcija sa 14 poslanika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet