Fokus

Ko je Džon Feterman, budući senator Pensilvanije? Doživeo moždani udar usred kampanje i pobedio čuvenog Dr Oza

Komentari

Autor: NBC, CNN, BBC/T.T.

10/11/2022

-

15:11

Ko je Džon Feterman, budući senator Pensilvanije? Doživeo moždani udar usred kampanje i pobedio čuvenog Dr Oza
Ko je Džon Feterman, budući senator Pensilvanije? Doživeo moždani udar usred kampanje i pobedio čuvenog Dr Oza - Copyright AP Photo/Gene J. Puskar

veličina teksta

Aa Aa

Džon Feterman sa svojom karakterističnom bradom, ležernom odećom i tetovažama na rukama uspeo je da izbaci iz trke Trampovog izabranika, republikanca Mehmeta Oza, turskog porekla na Izborima za Kongres u SAD.

Upravo je pobeda demokrata izazvala uznemirenje u Pensilvaniji, gde je favorit bio Mehmet Oz, čvrsta pristalica bivšeg američkog predsednika, inače poznatog teleevangeliste Dr Oza, preneo je NBC News. Štaviše, osvajanje mesta u Senatu, u ključnoj državi nije bilo ni "na mapi" ako je sudeći po anketama koje su sve vreme išle u korist prijatelja Redžepa Tajipa Erdogana.

Džon Feterman je od 2005. do 2019. godine bio gradonačelnik Bradoka u Pensilvaniji. Godine 2016. se kandidovao sa demokratama za mesto u Senatu u Pensilvaniji, ali nije uspeo. U februaru 2021. najavio je da će se ponovo kandidovati za mesto koje je ostalo upražnjeno penzionisanjem republikanskog senatora Pata Tumija na izborima 2022. godine. Na majskim predizborima pobedio je na demokratskoj nominaciji za ovogodišnje izbore za Kongres.

"Momak iz komšiluka"

Kako komentarišu mnogi američki mediji, za Fetermanovu popularnost zaslužna je prvenstveno njegova posebna pojava - tetovaže na rukama i ležerna odeća, samim tim i imidž "momka iz komšiluka" koji "dira" u dušu prosečnog Amerikanca.

Njegova pobeda na Izborima za Kongres smatra se važnom ne samo zato što je oteo mesto u Senatu republikancima već zato što je dr Mehmet Oz bio lični izbor bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Odmah po objavljivanju rezultata, Feterman se zahvalio svojim biračima na ukazanoj časti. U jednom trenutku, tokom govora, nije mogao da zadrži suze kada je spomenuo suprugu, zahvaljujući kojoj je, kako je rekao, još uvek živ. Feterman je inače nedavno doživeo težak moždani udar, nakon kojeg se uspešno oporavio.

AP Photo/Gene J. Puskar

 

Kako prenosi CNN, tokom gotovo čitave predizborne kampanje njegov protivkandidat Mehmet Oz imao je jasno vođstvo u anketama, dok se kandidat demokrata na neko vreme povukao zbog zdravstvenih problema, odnosno pređašnje pomenutog moždanog udara.

Džon Feterman je inače započeo svoju profesionalnu karijeru u industriji osiguranja. Studirao je finansije na Olbrajt koledžu i stekao zvanje MBA na Univerzitetu u Konetikatu. Magistrirao je i odnose s javnošću na Univerzitetu Harvard.

Sebe opisuje kao naprednjaka koji podržava zdravstvenu zaštitu kao pravo, reformu krivičnog pravosuđa, podizanje minimalne plate u državnim službama na 15 dolara po satu, a zalaže se i za legalizaciju kanabisa.

Podrška Grčkoj pravoslavnoj crkvi

Tokom predizborne kampanje budući senator se u potpunosti složio sa zahtevima grčko-američke zajednice u SAD i to baš u trenutku kada mu je protivnik tokom izborne trke bio Dr Oz, poznata TV zvezda koja ima dvojno - američko i tursko državljanstvo i koji je služio u turskoj armiji i održava prijateljske odnose sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Uzimajući u obzir veliku podršku bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za kandidaturu Mehmeta Oza, ali i bliske veze bivšeg predsednika SAD sa turskim predsednikom, pobeda Džona Fetermana kombinovana sa njegovom potpunom integracijom sa pozicijama grčke dijasopre, novom američkom Kongresu će dodati još jednog filhelena, ali i novi sukob na relaciji Feterman-Oz u kojem su tema, pored Pensilvanije, bila i prava grčkih pravoslavaca u Turskoj.

"Ustav SAD garantuje svima pravo na versku slobodu. To je američka vrednost i zajednička vrednost i za mene, i za grčko-američku zajednicu. Jedna oblast koja me posebno brine je Turska, gde su dvopartijski američki lideri u Vašingtonu otkrili ograničenja verskih sloboda koja su postavljena duhovnom poglavaru Grčke pravoslavne crkve i preko 300 miliona pravoslavnih hrišćana širom sveta, kao vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju", rekao je Feterman.

On je podsetio da je tokom svog vođstva vaseljenski patrijarh bio lider u međuverskom dijalogu, pozivajući muslimanske lidere da osude napad na SAD 11. septembra 2001. godine kao antireligijski čin. Za doprinos verskom razumevanju i miru, Kongres ga je odlikovao zlatnom medaljom. Prepoznat je i po svom izuzetnom liderstvu u borbi protiv klimatskih promena, naglasio je Feterman.

"Kao američki senator podržaću borbu grčkih pravoslavaca za verske slobode u Turskoj. Čvrsto verujem da Turska treba da zaštiti verske slobode Grčke pravoslavne crkve, da prizna Vartolomeja za vaseljenskog patrijarha i da se ne meša u izbor njegovog naslednika, da vrati zaplenjenu imovinu ckrvi, da Aja Sofiju ponovo pretvori u muzej i ponovo otvori Bogosloviju na Halki", podvukao je u svom govoru.

Da li je abortus bio ključni faktor za pobedu?

Pensilvanija je takođe stavila u fokus još jedno ključno izborno pitanje - centralnu ulogu koju abortus igra u političkom pejzažu SAD-a. Tako su u televizijskoj debati, mnogi videli najslabiji trenutak Dr Oza koji je rekao da je abortus pitanje o kojem treba da odlučuju "žene, lekari i lokalni politički lideri", preneo je BBC.

Njegov snažan stav protiv abortusa već je bio odavno poznat, ali ta formulacija se u predizbornoj kampanji smatrala velikom greškom.

S druge strane, demokrate bi trebalo da budu ohrabrene pobedom, ali ne i da se prerano opuštaju. Naime, Tramp još uvek ima značajnu vlast sa velikim delom republikanske baze. Čak iako je sada politički oslabljen, možda će morati da se suoči sa većim pretnjama.

Trijumf Rona DeSantisa na Floridi - ponovo izbaranog guvernera, pobeda je kulturnog ratnika, kako ga BBC opisuje, koji obećava da će Floridu učiniti mestom gde "buđenje dolazi da umre".

Osim toga, smatra se da ovaj rezultat povećava njegove šanse da pobedi u republikanskoj nominaciji za predsednika 2024. godine. Neki tvrde da je on možda daleko ozbiljniji rival demokratama od Trampa.

Bivši predsednik SAD svakako tretira DeSantisa kao pretnju, upozoravajući ove nedelje da će otkriti stvari o guverneru koje "neće biti laskave" ako ovaj pokrene sopstvenu kandidaturu za predsednika.

AP Photo/Matt Rourke

 

Zato je možda više nego bilo gde drugde, baš u Pensilvaniji pobeda čoveka koji je pre samo nekoliko meseci doživeo težak moždani udar, održala nade demokrata u životu.

 

 

 

Komentari (0)

Svet