Fokus

Prvi direktan susret dvojice lidera: Sastanak Sija sa Bajdenom na samitima G20 i APEC

Komentari

Autor: Tanjug

11/11/2022

-

09:18

Prvi direktan susret dvojice lidera: Sastanak Sija sa Bajdenom na samitima G20 i APEC
Prvi direktan susret dvojice lidera: Sastanak Sija sa Bajdenom na samitima G20 i APEC - Copyright Tanjug/AP/Alex Brandon, Eraldo Pere

veličina teksta

Aa Aa

Kineski predsednik Si Ðinping sastaće se sa svojim američkim kolegom Džoom Bajdenom i na samitu Grupe G20 u Indoneziji i APEC-a na Tajlandu sledeće nedelje, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Da će se dvojica lidera sastati na samitu G20 potvrdila je juče i Bela kuća, preneo je Rojters.

Kako su naveli Bajden i Si će se sastati 14. novembra. Sastanak sa Bajdenom biće njihov prvi susret licem u lice otkako je Bajden postao predsednik.

Dvojica lidera će razgovarati o naporima da se održe i prodube linije komunikacije između Sjedinjenih Američkih Država i NR Kine, odgovornom upravljanju konkurencijom i zajedničkom radu na poljima gde postoje usklađeni interesi, stoji u saopštenju.

Posebno će razgovarati o radu na transnacionalnim izazovima koji utiču na međunarodnu zajednicu, navela je Bela kuća.

Indonezija će predsedavati ovogodišnjem skupu lidera G20, ali pripreme za samit koji se održava 15. i 16. novembra na ostrvu Bali u senci su rata u Ukrajini, globalne prehrambene i energetske krize koja je posledica tog sukoba i teških međunarodnih sankcija koje su uvedene Moskvi, prenosi britanska agencija.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet