Fokus

Demokrate zadržale kontrolu nad Senatom: Stigli ključni rezultati iz Nevade

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, BBC

13/11/2022

-

08:07

Demokrate zadržale kontrolu nad Senatom: Stigli ključni rezultati iz Nevade
Zgrada Kapitola - Copyright AP/Mariam Zuhaib

veličina teksta

Aa Aa

Pobedom u Nevadi demokrate su zadržale kontrolu nad Senatom, jer su stigle do neophodnih 50 senatorskih mesta.

Ketrin Kortez Masto, aktuelna senatorka iz države Nevada, ostaće na toj poziciji i tokom narednih šest godina, objavili su američki mediji, označavajući je kao pobednicu nad protivkandidatom Republikanske partije Adamom Laksaltom.

Iako je Laksalt od izborne noći uglavnom bio u prednosti, presudno je bilo brojanje glasova pristiglih putem pošte, koji su favorizovali demokrate, preneo je Glas Amerike.

Ovakav rezultat iz Nevade, uz pobedu Marka Kelija u Arizoni, omogućio je demokratama da dođu do 50 senatorskih mesta. Republikanci u ovom trenutku imaju 49 senatora.

Tanjug/AP

 

Još nije poznat ishod trke u Džordžiji, gde će 6. decembra biti održan drugi krug izbora.

Čak i ako republikanac Heršel Volker pobedi aktuelnog senatora Rafaela Vornoka, odnos snaga u Senatu će biti 50-50, ali bi demokrate imale prednost pošto u slučajevima glasanja bez pobednika, kada odluku donosi prosta većina, presudan glas ima potpredsednica SAD Kamala Haris, koja je članica Demokratske stranke.

Lider demokratske većine u Senatu čak Šumer rekao je da rezultati pokazuju da je američki narod odbacio, kako je rekao, "nasilnu retoriku", Republikanske partije.

Šumer je rekao da je zemlja pokazala "da veruje u našu demokratiju i da su koreni jaki, kao i da će ona prevladati sve dok se borimo za nju".

Republikanci bi, međutim, i dalje mogli da preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom američkog kongresa, pošto se glasovi iz nekoliko okruga i dalje broje. Ukoliko se to desi, republikanci bi zaista i dalje mogli da osujete donekle Bajdenovu agendu.

Kako piše BBC, rezultat je veliki udarac za republikance, koji su se nadali "crvenom talasu" - izbornom porazu koji bi bio oštar udarac predsedniku Bajdenu i njegovim demokratama. Iako oni jesu ostvarili dobar rezultat koji ih je stavio na put osvajanja Predstavničkom doma, demokrate su prošle bolje nego što je to bilo očekivano.

Bivši predsednik Donald Tramp za to vreme iznosi različite nepotkrepljene tvrdnje o glasanju na ovim međuizborima.

"Demokrate pronalaze svakakve glasove u Nevadi i Arizoni. Kakva stramota što ovo može da se dozvoli", naveo je on.

Republikanski senator Džoš Holi, koji predstavlja Misuri, rekao je posle objave rezultata za Senat da je stara stranka "mrtva" i da je vreme za nešto novo.

Bajden izuzetno zadovoljan

Američki demokratski predsednik Džo Bajden izjavio je da je izuzetno zadovoljan odzivom birača na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, rekavši da će njihov suparnik, Republikanska partija, sada morati da odluči "ko su i šta su".

U obraćanju novinarima u Pnom Penu, prestonici Kambodže, uoči samita u istočnoj Aziji, Bajden je rekao da se fokusira na trku za Senat u Džordžiji, preneo je Rojters.

Još nije poznat ishod trke u Džordžiji, gde će 6. decembra biti održan drugi krug izbora.

Agencija za istraživanje javnog mnjenja Edison Research je u subotu predvidela da će Senat SAD sledeće godine ostati pod kontrolom demokrata, donoseći veliku pobedu Bajdenu.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Srbin

13.11.2022 10:03

Bravo za USA. Čestitamo od srca! Rusofili i Putinofili iz dana u dan moraju staviti aparate i popiti pilule za stres jer stižu iz dana u dan loše vesti za nihove Ruske Sovijete.

Svet