Fokus

"Vojnici se zalažu za diplomatiju vatrenije od diplomata": Podele u američkoj administraciji zbog rata u Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN, Tanjug

14/11/2022

-

19:31

"Vojnici se zalažu za diplomatiju vatrenije od diplomata": Podele u američkoj administraciji zbog rata u Ukrajini
"Vojnici se zalažu za diplomatiju vatrenije od diplomata": Podele u američkoj administraciji zbog rata u Ukrajini - Copyright Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Iako je rat u Ukrajini, koji traje skoro devet meseci, bio tema brojnih razgovora unutar američke aministracije, najnoviji izveštaji pokazuju da među zvaničnicima ne postoji apsolutna saglasnost o tome da li je sada trenutak za pregovore. Dok američki general, predsedavajući Združenog generalštaba, Mark Mili poziva na diplomatsko rešenje jer se sukob približava zimskom zatišju, tim za nacionalnu bezbednost predsednika Džoa Bajdena ne veruje da je vreme za ozbiljan pritisak u tom smeru. 

Kako piše CNN, neslaganje koje postoji u američkoj administraciji dovelo je do jedinstvene situacije u kojoj se vojnici vatrenije zalažu za diplomatiju od samih diplomata. Naime, tokom internih razgovora o ratu u Ukrajini, Mili je bio jedan od onih koji su zatražili snažan pritisak na traženje rešenja, ali državni sekretar Entoni Blinken i savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven ne podržavaju baš Milijev stav.

Rezultat toga je, kako navode izvori, sve jasnija debata unutar administracije o tome da li nedavna dostignuća ukrajinskih snaga na bojnom polju treba da izazovu obnovljene napore da se traži okončanje borbi unutar pregovora.

Milijevo zalaganje dospelo je u javnost pre nekoliko dana, baš u trenucima kada su Ukrajinci povratili kontrolu nad gradom Hersonom. U komentarima u Ekonomskom klubu Njujorka, Mili je pohvalio ukrajinsku vojsku, ali je rekao i da je potpuna vojna pobeda nedostižna.

"Kada postoji prilika za pregovore, kada se može postići mir, iskoristite je. Iskoristite trenutak", rekao je on.

Tanjug AP/Olivier Douliery

 

I baš kada je grad Herson ponovo u rukama Ukrajinaca, a zimski period koji pristiže može da znači stabilizaciju na terenu i zatišje, mnogi su saglasni sa tim da je vreme da dve strane ozbiljno porazmisle o pregovorima. I dok sa jedne strane i iz Vašingtona i iz Brisela mogu da se čuju izjave da je Ukrajina ta koja odlučuje kada će sesti za sto, Kijev tvrdi da će Moskva biti spremna da razgovara tek kad Ukrajinci preuzmu kontrolu nad Donjeckom i Luganskom.

Šta tačno želi Mili?

Milijevi komentari nisu bili iznenađenje za zvaničnike Bajdenove administracije, ali jesu izazvali zabrinutost zbog toga što administracija u očima Kremlja izgeda podeljena. Dok su neki Bajdenovi zvaničnici otvoreniji za istraživanje kako bi diplomatija mogla da izgleda, izvori za CNN kažu da je većina najviših zvaničnika oprezna u tome da da ruskom predsedniku Vladimiru Putinu bilo kakvu polugu za pregovaračkim stolom i veruju da Ukrajinci moraju da odrede kada će obaviti razgovore, a ne SAD.

"To je na Ukrajincima. Ništa o Ukrajini bez Ukrajine", rekao je Bajden na konferenciji za novinare u sredu na pitanje o potencijalima za razgovore.

U internim razgovorima, zvaničnici su rekli da je Mili nastojao da jasno stavi do znanja da ne poziva na kapitulaciju Ukrajine, već da veruje da je sada optimalno vreme da se krene ka okončaju rata pre nego što se on nastavi tokom proleća ili dalje, što će dovesti do više smrti i razaranja bez promene linija fronta.

Ali, to gledište nije široko zastupljeno u celoj administraciji. Jedan zvaničnik je objasnio da se Stejt department nalazi na suprotnoj strani pola od Milija. 

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs nije želeo da kaže u četvrtak da li se Stejt department saglasan sa Milijevim stavom. Umesto toga, Prajs je istakao poziciju koju su američki zvaničnici često zastupali poslednjih meseci: SAD su na strani Zelenskog koji je rekao da je potrebno diplomatsko rešenja.

"Ukrajinci su jasno rekli da veruju da će se ovaj rat na kraju završiti za pregovaračkim stolom. Rusi su povremeno izražavali to isto osećanje", rekao je Prajs, pre nego što je teret dokazivanja stavio na Putina.

AP/J. Scott Applewhite

 

"Ostaje na Moskvi da pokaže ne samo rečima već i delom da je spremna da pregovara, da je spremna da izađe u susret onome što je svet vrlo jasno čuo od naših ukrajinskih partnera, i da su spremni i voljni da sednu i angažuju se u dobroj veri", dodao je on.

Blinken kaže i da je Ukrajina ta koja će odlučiti o vremenu i sadržaju pregovaračkog okvira sa Rusijom. Taj stav izneo je i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, komenarišući spekulacije da bi Zapad mogao da podstakne Kijev da započne pregovore sa Moskvom.

"Ukrajina će sama odlučiti šta da radi. Naša dužnost je da ih podržimo", rekao je Borelj.

U Kijevu tvrde da Rusija još nije spremna

Savetnik u kabinetu predsednika Ukrajine Mihail Podoljak, smatra da Rusija politički i psihološki nije spremna za pregovore sa Ukrajinom i povlačenje trupa, ali da će biti spremna nakon što ukrajinske snage preuzmu kontrolu nad Donjeckom ili Luganskom.

"Politički i psihološki Rusija nije spremna za pregovore sa Ukrajinom i povlačenje trupa. Ali to će se dogoditi. Odmah nakon oslobođenja Donjecka ili Luganska", napisao je Podoljak na Tviteru.

Prema njegovoj oceni, podrška ratu u Rusiji brzo opada i svi, od, kako je naveo, "oligarha do obućara" saglasni su da je vreme da se rat završi, prenosi Interfaks Ukrajina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet